Lassan terjed az Android 4.0

Lassan terjed az Android 4.0

2012. június 6. 01:33, Szerda
A Google saját adatai szerint is csak lassan, nehézkesen terjed a mobil operációs rendszer legújabb változata, amely azonban jobban teljesít közvetlen elődjénél. A szoftver mellett kitartó Sony egykor WP-telefonnal kacérkodott.

A napokban mi is beszámoltunk arról a külső amerikai felmérésről, amely a különböző androidos készülékek nagy számára, az ebből fakadó hátrányokra hívta fel a figyelmet, lebontva a kutatást a legnépszerűbb megoldásokra és verziókra. Most a Google saját adataiból is jól látszik, hogy az Android 4.0 egyelőre csak lassan, vontatottan terjed.

A keresőcég fejlesztői oldalán ugyan nem adnak választ a miértekre (nem úgy, mint a hivatkozott felmérésben, ahol az ehhez szükséges tesztek számával indokolják a gyártók és szolgáltatók kedvtelenségét), mindössze annyit láthatunk, hogy az egyes verziók az Android által meghódított piac mekkora szeletét fedik le. Egészen pontosan a Google Play portál szoftverét letöltő készülékek megoszlását vehetjük közelebbről is szemügyre, amely jól mutatja az arányokat, és egyben a trend alakulását. Kiderül például, hogy az Android 2.3 különböző változatai még mindig hatalmas előnnyel vezetnek, ezek a teljes szegmens 70 százalékát birtokolják, sőt még a korábbi, 2.2-es változatok is 19 százalékos részesedést mondhatnak magukénak.

Az Android 4.0 ezzel szemben alig 7 százalékot tudott megkaparintani, amely egyrészt gyászosnak tűnik az elődök eredménye mellett, másrészt azonban talán mégsem olyan rossz, mint ahogy azt az első látásra gondolnánk. A kizárólag táblákon elérhető Android 3.0 például ma is csak 2,7 százaléknál tart, ami nyilvánvalóan zsákutcát jelent, arról nem is beszélve, hogy a 4.0 áprilisban még a mostani szám felénél tartott, az erősödés tehát tagadhatatlan. Kérdés azonban, hogy az Android 5.0 állítólagos idei megjelenésével miként alakulnak majd a számok - egy sikeres rajt esetén nyilván a negyedik generáció sem számíthat a 2.3-hoz fogható részesedésre.

Érdekesség, hogy bár a Sony saját Xperia készülékein szintén a Google szoftverét alkalmazza, ám a jelek szerint korábban (még az Ericssonnal közösen) komolyan foglalkoztak egy saját Windows Phone okostelefon piacra dobásán. Erről már korábban is jelentek meg pletykák, sőt a prototípus az eBay oldalán is felbukkant, most azonban egy videón láthatjuk a készüléket, amely kicsúsztatható billentyűzettel, valamint a WP egyik korai változatával látható azon. Ebből persze azután nem lett semmi, a két cég is felbontotta szoros együttműködését, annak azonban még megvan az esélye, hogy a WP8 megjelenésével a Sony mégis meggondolja magát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások