Olimpiai közvetítések a YouTube oldalán

Olimpiai közvetítések a YouTube oldalán

2012. június 10. 02:16, Vasárnap
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a videomegosztó platform megállapodott egymással, így a portálon keresztül összesen 64 afrikai és ázsiai ország polgárai követhetik nyomon a közvetítéseket.

A YouTube hivatalos olimpiai csatornáján gyakorlatilag minden fontosabb versenyszám felvétele megtekinthető lesz élőben. Ez egy újabb példája annak, hogy a webes szolgáltatások egyre inkább a televíziók konkurenseivé válnak. A videomegosztó összesen 11 élő csatornán keresztül közvetíti majd a versenyeket. Emellett külön összefoglalókat is fog készíteni a legfontosabb eseményekről és az összes versenyszám döntőjét is sugározza majd. A felvételeket a portál közvetlenül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos televíziós társaságától szerzi be.

A NOB azt szeretné, ha a YouTube mellett más szolgáltatók is streamajánlatokkal rukkolnának elő. Mindez természetesen komoly üzlet a bizottságnak, hiszen 2010 és 2012 eleje között a szervezethez a televíziós licencdíjakból 3,9 milliárd dollárt folyt be. Csak Ázsiából és Afrikából 600 millió dollár bevételre tett szert ilyen módon a NOB.


A lépés szimbolikus jelentőségű. A Google szempontjából a webes televíziós közvetítések főpróbájának is felfogható, de ugyanakkor a televízióadók számára is komoly üzenetet hordoz: ha nem vagy elég rugalmas, akkor a jövőben a YouTube lesz a partnerünk. Az együttműködés részleteiről egyébként eddig semmilyen részlet sem szivárgott ki. A 64 ország között van Afganisztán, Banglades, Brunei, Kambodzsa, India, Indonézia, Irán, a Maldív-szigetek, Mongólia, Nepál, Pakisztán, Szingapúr, Sri Lanka, Thaiföld, Vietnam, valamint 42 afrikai állam, például Angola, Kamerun, Elefántcsontpart, Ghána, Kenya, Libéria, Madagaszkár, Mali, Nigéria, Szenegál, Tanzánia, Togo, Uganda és Zambia.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly nyáron már jelezte, hogy - a korábbi évekhez képest - kész bizonyos engedményeket tenni a 2012-es londoni olimpiai játékokon szereplő sportolók számára. A testület blogolásra és twitterezésre ösztönözte a londoni olimpikonokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások