Az elektronikus lábbilincs nem megoldás?

Az elektronikus lábbilincs nem megoldás?

2012. július 16. 13:10, Hétfő
Felmerült a gyanúja annak, hogy egy korábban jogerősen elítélt bűnöző ismét bűncselekményt követett el annak ellenére, hogy elektronikus lábbilincset kell hordania.

Az elektronikus lábbilincsek gyakorlatilag egy kötelezően viselendő jeladónak tekinthetők, hiszen a bűnözőket nem akadályozzák sem mozgásukban, sem az esetleges újabb bűncselekmények elkövetésében. A chipek legfeljebb riaszthatják a rendőröket, ha az elítélt megpróbálja eltávolítani az eszközt vagy egy olyan intézményhez, például iskolához közelít, ahová nem teheti be a lábát. Németországban az a férfi is elektronikus lábbilincset kapott, akit korábban vagyon elleni és szexuális bűncselekmények, továbbá súlyos testi sértés elkövetése miatt ítéltek el és akit azzal gyanúsítanak, hogy idén áprilisban szexuálisan molesztált egy 7 éves kislányt.

A férfi először a gyermek édesanyját ismerte meg, aki később meghívta őt a lakásukba. A molesztálásra ott került sor. A korábbi ügyekben kirendelt igazságügyi szakértő úgy ítélte meg, hogy a férfi esetében 30-50 százalékos a valószínűsége annak, hogy ismét erőszakos bűncselekményeket fog elkövetni, míg a szexuális bűncselekményeknél a bűnismétlés valószínűségét 20-25 százalékra tették. Ezért olyan döntés született, hogy az idén januári elbocsátása után elektronikus lábbilincset kap. A korábbi elítélt eleinte minden szabályt betartott, azonban április 23-án őrizetbe vették és vizsgálati fogságba került, kiderült ugyanis, hogy tíz nappal korábban molesztált egy 7 éves kislányt.

Az eset természetesen óriási felháborodást váltott ki. Beate Merk bajor igazságügyi miniszter elkeseredetten kifakadt: "Milyen lehetőségeink vannak még arra, hogy megvédjük az embereket? Az elektronikus lábbilincs alternatívája ugyanis nem a börtön, hanem az, hogy nem alkalmazunk ilyen eszközöket." Az elektronikus lábbilincseket alkalmazzák Svédországban és 2000 óta Hessenben is. 2010 augusztusában már felmerült az az ötlet, hogy egész Németországban használják ezeket az eszközöket, igaz, akkor a szexuális bűnözőkkel kapcsolatban. Ausztriában 2010 szeptemberében kapott először rab elektronikus lábbilincset, a férfi így kijöhetett a fogházból és házi őrizetbe kerülhetett. Idén májusban pedig a német főügyész azt javasolta, hogy az állam az eddiginél jóval szigorúbban lépjen fel a futballstadionokban és azokon kívül randalírozókkal szemben, s kapjanak elektronikus lábbilincset a huligánok.

Listázás a fórumban