Indiában ingyen mobilt kapna 70 millió család

Indiában ingyen mobilt kapna 70 millió család

2012. augusztus 16. 05:55, Csütörtök
Az indiai kormány egyedülálló projektet indított: a legszegényebb családokat ingyen mobiltelefonnal akarja segíteni és a készülékekhez 200 lebeszélhető perc is járna.

Az elképzelés az indiai miniszterelnök irodájában született meg és egyelőre komoly vita van arról, hogy valóban elindítsák-e a programot vagy sem. A The Times of India cikke szerint a jelenlegi tervben az szerepel, hogy több mint 70 millió családot vonnának be a projektbe. Ők mindannyian ingyen juthatnának mobiltelefonhoz, emellett minden eszközhöz 200 lebeszélhető percet tartalmazó csomag is járna. Az ingyenes perceket regionális beszélgetések során használhatnák fel az emberek.

Az indiai pénzügyminisztérium nem támogatja az elképzelést, mert a kabinetnek nem lenne elegendő pénze a program finanszírozásához, és a szaktárca úgy véli, hogy a szegények mobilhoz juttatása helyett a felhasználandó összeget inkább sokkal nagyobb problémák megoldására kellene fordítani. A pénzügyminisztérium számításai alapján minden kiosztott mobiltelefon beszerzési költsége kereken 1000 rúpiát, vagyis közel 15 eurót tenne ki, így a teljes projekt 1,05 milliárd euróba kerülne. A kormány a vidéki régiók finanszírozására létrehozott alapból finanszírozná a programot. A mobilokból a legszegényebb családok kapnának, függetlenül attól, hogy vidéken vagy városban élnek.

A kezdeményezést bírálók kiemelték: furcsa, hogy a kabinet akkor akarja megvalósítani az ambíciózus tervet, amikor még arra sincs pénz, hogy a megfelelően biztosítsák a lakosság élelmiszer- és energia ellátását. Ezért a döntéshozók azt javasolták, hogy a pénzt fordítsák inkább az energiahálózat fejlesztésére. A felvetés indokolt, hiszen július végén két nagy áramszünet is volt Indiában. "Mit ér a mobiltelefon, ha nincs áram, hogy feltölthessük?" - tette fel a kérdést az egyik indiai politikus.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások