Elektromos lábbilincs Ausztriában és Csehországban

Elektromos lábbilincs Ausztriában és Csehországban

2012. augusztus 25. 12:46, Szombat
Az áldozatok is beleszólást kaphatnak a jövőben abba, hogy erőszakos bűncselekmények tetteseit börtönbüntetésre, vagy "elektromos lábbilincs" viselése melletti házi őrizetre ítélje-e a bíróság - jelentette be Beatrix Karl osztrák igazságügyi miniszter két közelmúltbeli, felháborodást kiváltó esetre reagálva egy televíziós interjúban.

A miniszter az ORF késő esti híradójában közölte: kezdeményezi a jogszabály módosítását annak érdekében, hogy a jövőben az áldozatokat is hallgassák meg a döntés előtt. Az egyik esetben egy 51 éves férfit két év részben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 15 éves lány elleni szexuális bűncselekmények miatt. A büntetés hat hónapos letöltendő részét egy linzi felsőbíróság utóbb a korlátozott mozgásszabadságot jelentő "lábbilincs" viselése melletti házi őrizetre módosította.

A nemi erőszak áldozata a bíróságon tiltakozott a döntés ellen, és a médiában is hangot adott felháborodásának. A most 20 éves nő nehezményezte a döntés mellett azt is: hivatalosan nem értesítették arról, hogy támadója már nincs börtönben. Egy másik, stájerországi nemi erőszak áldozata a sajtónak elmondta: attól való félelmében, hogy ismét találkozik a férfival, elköltözött a városból, ahol addig lakott. "Nem tudtam arról, hogy kint van, amíg mások meg nem látták az utcán" - mondta.

Az elektromos lábbilincset 2010-ben vezették be Ausztriában, vitáktól övezve. A törvény módosítását most több párt és áldozatvédelmi szervezetek is szorgalmazták. A miniszter kijelentette: véleménye szerint az alkotmányellenes lenne, ha más bűnelkövetőkkel szemben nemi erőszaktevőket nem lehetne "lábbilinccsel" kiengedni a börtönből. Hozzátette ugyanakkor, hogy az alkotmánnyal összeegyeztethető megoldások között lehet az áldozat bevonása a döntésbe. Kijelentette azt is, hogy kezdeményezni fogja a linzi eset felülvizsgálatát a közigazgatási bíróságnál.

A szomszédos Csehország is házi őrizettel és elektronikus bilinccsel szeretné megoldani a túlzsúfolt börtönök okozta problémát. A tesztelésre kiválasztott első 25 elítélt már meg is kapta az új elektronikus bilincset, és házi őrizetben tölti büntetését. Amennyiben a próba az illetékes hatóságok megelégedésével zárul, a jövőben a kisebb törvénysértésekért Csehországban az elítélteknek már nem kell börtönbe vonulniuk. A házi őrizet intézményét már jó egy évtizede bevezették Csehországban, s az elítélteket a börtönfelügyelet alkalmazottai őrizték, illetve ellenőrizték, hogy az illetők betartják-e a szigorú szabályokat. Az igazságügyi minisztérium most azt tervezi, hogy a felügyelőket elektronikus bilincsekkel váltja fel, amelyeket az elítéltek lábára vagy karjára erősítenének.

A tesztelt elektronikus "kar- vagy lábperecek" három évig működnek mindenféle karbantartás nélkül. Ezek az eszközök azonnal felveszik a kapcsolatot a rendőrséggel, ha viselőjük az előírásban szereplőnél távolabb megy az otthonában elhelyezett rádió-adókészüléktől. Az igazságügyi tárca számításai szerint az elektronikus bilincs használata napi 165 koronába kerül, míg az elítéltek napi 50 koronát fizetnek ezért. Az eljárás jóval olcsóbb, mintha ezeket az elítélteket börtönbe zárnák, ahol ellátásuk költsége naponta mintegy 1000 korona körül mozog.

A hatóságok november végéig tesztelik az új berendezést, majd várhatóan még karácsony előtt pályázatot írnak ki beszerzésükre. Amennyiben minden a tervek szerint történik, akkor a jövő év tavaszától kezdve már az összes házi őrizetre ítélt fogoly ezzel lesz ellátva. A tárca közleménye szerint jelenleg 311-en vannak házi őrizetre ítélve, de várható, hogy számuk a következő években jelentősen megugrik. A csehországi börtönök hivatalos befogadóképessége mintegy 19 ezer 500 fő, de a fogva tartottak száma meghaladja a 21 ezret.

Listázás a fórumban