A Microsoft nyer az Apple és a Samsung vitáján

A Microsoft nyer az Apple és a Samsung vitáján

2012. augusztus 28. 22:21, Kedd
Alig született meg Kaliforniában az Apple kontra Samsung perben az első fokú ítélet, máris megindultak a találgatások arról, hogy vajon ki lehet az eljárás valódi nyertese.

Mint ismeretes, az egyik helyi bíróság ítélete szerint a Samsung a forradalmian új iPhone és iPad készülékekben használt műszaki újításokat tulajdonított el az Apple-től. A kaliforniai cég eredetileg 2,75 milliárd dollárt követelt a Samsungtól, de a bíróság nem fogadta el a cég összes állítását, így 1,05 milliárd dollárra "mérsékelte" a kártérítés összegét. A dél-koreai társaság követeléseit a testület elutasította, azonban a gyártó jelezte: megtámadja a döntést.

Könnyen lehet, hogy bár látszólag az Apple nyerte az összecsapást, a valójában egy nevető harmadik lesz az igazi nyertes. A tárgyalótermi diadal könnyen pirruszi győzelem lehet az Apple számára. A legtöbbet a felhasználók veszíthetnek, hiszen kevésbé lesz kiélezett a verseny és pont egy olyan vállalatot sikerülne meggyengíteni, amely megfelelő és versenyképes alternatívákat kínált az Apple termékeivel szemben.

Az gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a Samsung nem fog kivonulni sem az okostelefonok, sem a tábla PC-k piacáról. Valószínűnek tűnik, hogy a két cég licencdíj-fizetési megállapodást fog kötni egymással. Az Apple nem engedheti meg magának, hogy lemondjon a Samsungról, mint legfontosabb partneréről és beszállítójáról, de ugyanez igaz a dél-koreai konszernre nézve is. A licencdíjakat egyértelműen a vásárlóknak kellene megfizetniük, a Samsung okostelefonjai és táblagépei drágulni fognak.

A dél-koreai gyártó részvényeinek 7,5 százalékos zuhanását a Nokia 10 százalék feletti erősödése ellenpontozta. Az elmúlt évben igencsak megrendült finn társaság ugyanis az új telefonjaihoz operációs rendszert szállító Microsofttal együtt közvetlen haszonélvezője lehet az Apple és a Samsung csatározásának, növelve részesedésüket az amerikai piacon. A Samsung egyes készülékei forgalmazásának esetleges betiltása miatt más, a Google Android platformját futtató okostelefon-gyártó is a Windows Phone 8 felé fordulhat, hogy elejét vegye a pereskedésnek vagy a licencdíjak fizetésének. A Samsung és a HTC mindenesetre már korábban jelezte, hogy Windows-alapú telefon bevezetését is tervezi. A piaci átrendeződésből a gyakorlatilag a túlélésért küzdő kanadai Research in Motion (RIM) viszont rövid távon kimaradhat, az új BlackBerry 10-es sorozat készülékei ugyanis csak 2013 első negyedévében kerülnek a polcokra − mondta Horace Dediu, az Asymco iparági elemzője.

Az Apple célja nem az volt, hogy a Samsungot eltávolítsa a piacról, hanem az, hogy megakadályozza az Androidra épülő készülékek további térhódítását. A Samsung vereségéből elsősorban nem az Apple, hanem a Microsoft profitálhat, amely mindenképpen meg akarja vetni a lábát az okostelefon- és a táblapiacon. Amennyiben megfelelő stratégiát alkalmaz és nem kér majd túl nagy licencdíjat a Windows 8-as okostelefonok és tábla PC-k után, úgy jelentős mértékben növelheti piaci részesedését és bevételét. A sikerhez elengedhetetlen az is, hogy egyre több Windows 8-as alkalmazás készüljön. Amennyiben ez a két feltétel teljesül, akkor a Windows 8 az Android és az iOS kihívójává válhat. Mindez hosszú távon egyértelműen erősítheti a versenyt, hiszen a Google szintén nem fog lemondani az Androidról. Az igazi vesztes pedig az Apple lehet, mivel immár nem egy, hanem két vetélytárssal kell majd megküzdenie.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások