40-szeres zoom az Olympus újdonságán

40-szeres zoom az Olympus újdonságán

2012. augusztus 27. 23:17, Hétfő
Az Olympus bejelentette a Stylus SP-820UZ iHS digitális fényképezőgépet, melynek legfőbb jellemzője az elképesztő nagyítási képesség.

Ugyan a Nikon Coolpix P510 42-szeres optikája még mindig megveri, de az Olympusnak sem kell szégyenkeznie műszaki teljesítményével. Az f3.4-5.7-es fényerejű, 22.4 - 896mm nagyítási tartományú lencsék mögött egy teljesen automatikus fényképezőgép van, bármiféle manuális beállítási lehetőség nélkül. Ugyan két képstabilizáló rendszert is használ (szenzor eltolás, illetve magas ISO beállítás), de ilyen nagyításnál állvány nélkül gyakorlatilag lehetetlen bemozdulás nélkül megtartani a fényképezőgépet, főleg hogy elektronikus keresője sincs.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A képeket nagy érzékenységű 14 megapixeles CMOS szenzora rögzíti. Hátulján egy 3 colos 460 ezer pixeles LCD van. Képfeldolgozó processzora (TruePic V) 1080p-s full HD videófelvételre is képes, de ennél érdekesebb a nagysebességű filmfelvétel lehetősége: 240 kép másodpercenként HSQVGA felbontásban. A célcsoport számára fontosak lehetnek a kreatív témamódok, mint a lyuk vagy a pop art, és egyszerű körbeforgatással lehet vele panorámaképet készíteni. Természetesen van benne arcfelismerés, és Szépség (Beauty) módban a képeken lévők bőre és szeme jobban néz ki. Szintén ritkaság hogy beállítható, hogyha háziállatunk a kamerába néz automatikusan exponáljon.

Az SD, SDHC, SDXC memóriakártyák mellett kompatibilis az Eye-Fi wireless SD kártyáival, melyek vezeték nélküli hálózati kapcsolatra képesek, tehát egy ilyen alkalmazásával anyagaink azonnal feltölthetők az internetre. HDMI kimenetről is vezérelhető, például ha tévére kötjük és távirányítóval nézegetjük az eltárolt képeket. AA elemeket használ, amik USB-ről tölthetők a számítógépre másolás közben. Szeptembertől lesz kapható fekete és ezüst színben, várható ára az Egyesült Államokban 330 dollár.

Klikk ide! Klikk ide!

A cég ezzel párhuzamosan a 820UZ kisöccsét is bejelentette, az SP-720UZ-t. Ez "csak" 26-szoros nagyításra képes (F3.2-5.6), de ugyanaz a 14 megapixeles szenzor van benne. Legfőbb eltérése, hogy teljes felbontásban 5, de 5 megapixelre csökkentve akár 30 képet is tud sorozatban készíteni. A nagytestvér ISO6400-ra is képes, ez csak ISO3200-ra. 3D fotózásra is képes, ilyenkor fényképezés után el kell mozdítanunk a kamerát, és a második exponálás automatikusan történik. Az MPO formátumban elmentett képek erre képes tévén jelentíthetők meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások