Nemzetközi netes csalóbandát füleltek le

Nemzetközi netes csalóbandát füleltek le

2012. október 8. 21:18, Hétfő
Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) és öt ország hivatalai közösen lepleztek le egy csalókból álló bandát. Az ügyben összesen több mint 14 cég és 17 személy érintett.

A vállalatokat és a bűnözőket azzal gyanúsítják, hogy több tízezer felhasználót csaptak be azzal, hogy azt állították: fertőzött a PC-jük, majd 49 és 450 dollár közötti összeget kértek a helyzet megoldásáért. A tulajdonosoknak le kellett tölteniük egy programot, amit állítólag kiírtja a kártevőket. Valójában a szoftver lehetővé tette, hogy a bűnözők a távolból hozzáférjenek az adott számítógéphez és különböző alkalmazásokat telepítsenek fel rá. Más esetekben a Google keresőjén keresztül elérhetővé tettek telefonszámokat, amikről azt állították, hogy egy IT-cég szervizszolgáltatásának az elérhetőségei.

Egy amerikai szövetségi bíró már hat ítéletet hirdetett ki és zárolta az érintettek vagyonát. A nyomozás során az FTC-nek kanadai, ausztrál, ír, új-zélandi és brit hivatalok segítettek. A gyanúsítottak eltitkolták a elérhetőségeiket, úgynevezett postafiók-cégeket, 80 doménnevet és 130 telefonszámot üzemeltettek. Gyakran a telefonban különböző ismert óriáscégek (Microsoft, Dell, McAfee, Norton stb.) munkatársainak adták ki magukat és felajánlották, hogy segítenek az állítólagos számítástechnikai probléma megoldásában.

Az Ausztrál Kommunikációs és Médiahatóságnál (ACMA) több ezer előfizető jelentkezett, akik arról számoltak be, hogy 2009-től egyre több zaklató hívást kaptak. Az ACMA utánajárt az eseteknek, majd a megszerzett információkat továbbította az FTC-nek. Később derült ki, hogy a legtöbb félrevezető telefonhívást Ausztráliában regisztrálták. Az eddigi nyomozás során 188 000 dollárt foglaltak le. Az elkövetők elsősorban Indiából dolgoztak, de sikerült az amerikai és a brit segítőiket is felderíteni. Jon Leibowitz, az FTC vezetője elmondta, hogy megpróbálják felkutatni az áldozatokat és visszaküldeni nekik a tőlük kicsalt összegeket, ugyanakkor ez aligha sikerül mindenkinél.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások