LG televízió Open webOS rendszerrel

LG televízió Open webOS rendszerrel

2012. október 26. 17:34, Péntek
A dél-koreai gyártó a jövő év elején dobhatja piacra azt a televíziót, amelynek operációs rendszere az Open webOS lesz. A cég mérnökei már több hónapja fejlesztik a készüléket.

Az Open webOS 1.0-s végleges verziója szeptember végén jelent meg és a kezelőfelülete erősen hasonlít a webOS 3.0.x kezelőfelületére. A szoftver az LG új televízióján jelenhet meg először. A dél-koreai társaság az operációs rendszerrel váltaná le az öt évvel ezelőtt NetCast néven bemutatott okéstévé platformját. Az új modellt várhatóan a jövő januári Consumer Electronics Show keretében mutathatják majd be, s a segítségével a Netflix és számos más szolgáltatás lesz elérhető.


Az Open webOS bemutatása egy érintőképernyős számítógépen

A webOS-t eredetileg okostelefonokhoz fejlesztették ki és később készült el a táblagépeken is futtatható változata. Ugyanakkor webOS-t futtató televíziót még egyetlen vállalat sem dobott piacra. Az LG két alternatív szoftvert is megvizsgált, de a Google TV felhasználási feltételeit nem tartotta elfogadhatónak, míg az Apple TV esetében attól tartott, hogy a kaliforniai cég túlzottan beleszólna a fejlesztésekbe, másrészt vélekedése szerint az Apple aligha tűrte volna el, hogy az LG megerősödjön a smart TV-k piacán. Ezt követően került sor júniusban az LG és a Hewlett-Packard közötti tárgyalásokra. A dél-koreai gyártó fejlesztőket küldött a HP központjába, hogy a helyszínen dolgozhassanak együtt a webOS készítőivel.

Persze az Open webOS esetében számos finomításra van szükség, mivel alapvetően nem televíziókhoz készült. A betöltődési idő például viszonylag hosszú, ezért a szakemberek igyekeztek kiküszöbölni ezt a problémát. A megoldás végül az lett, hogy az operációs rendszer a televízió kikapcsolása esetén is tovább működik, így a hosszú bootidő az újbóli bekapcsoláskor nem okoz fennakadást. Probléma még, hogy az operációs rendszerben nincsenek felhőszolgáltatásokhoz kapcsolódó funkciók.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban