Szemmozgás-vezérlésű számítógépeket fejlesztenek

Szemmozgás-vezérlésű számítógépeket fejlesztenek

2012. november 11. 09:45, Vasárnap
Saarbrückeni pszicholingvisztikai szakemberek potsdami kollégáikkal közösen olyan rendszereket fejlesztenek, amelyek a szemmozgás alapján vezérlik a számítógépet.

A jövőben a szemünk mozgásával irányíthatjuk a számítógépünket? A PC-k kiolvashatják majd a szemünkből, hogy mire gondolunk, milyen parancsot akarunk kiadni? Képesek lesznek a hibás döntésekre azelőtt reagálni és felhívni a figyelmünket, hogy kiadnánk az utasításokat? Ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat szakértők. Az első vizsgálatok azt mutatják, hogy az úgynevezett Eye-Tracking eljárás, amely a szemmozgás megfigyelésén és elemzésén alapul, valóban lehetővé teheti majd a készülékek gyorsabb és pontosabb vezérlését.

A pillantás gyors és intuitív. Amennyiben valami érdekel minket, akkor sokkal intenzívebben és hosszabb ideig nézzük azt a bizonyos dolgot, más esetekben inkább csak futó pillantást vetünk rá. A szemünk többet árul, mint amennyit szeretnénk és amit gondolunk. A Saar-vidéki Egyetemen és a Potsdami Egyetemen dolgozó kutatók közösen kutatják ezt a területet. Az előbbi csapatot Matthew Crocker professzor, míg az utóbbit Alexander Koller professzor vezeti.


Amit nézünk azzal szeretnénk valamit csinálni, ahhoz kell lehetőségeket felajánlani

Az egyik terület, ahol az új vezérlés megjelenhet, az autóipar. A jövőbeli navigációs rendszerek még pontosabbak és igazán személyre szabottak lehetnek. A vezető egyetlen pillantása elég lesz ahhoz, hogy a navigációs rendszer felhívja a figyelmet arra, hogy rossz irányba akar fordulni és képes lesz megadni a szükséges információkat. Addig azonban míg ez megvalósul, még sok idő telik majd el. Meg kell oldani például azt, hogy a rendszerek ne árasszák el információkkal a felhasználókat és azok csak a valóban hasznos adatokat szembesüljenek. Azt is ki kell deríteni, hogy miként jutnak el a leghatékonyabban az üzenetek az emberekhez.

A kutatók 3D-s kísérleti termeket építettek, ahol a tesztalanyoknak gombokat kell keresniük a falakon, és a rendszer közben folyamatosan figyeli a szemmozgásukat. A tudósok tanulmányozzák, hogy ezekben a helyzetekben miként reagálnak a felhasználók és milyen a szemmozgásuk. Minden adatot és az összes tesztalany szemmozgását kielemzik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások