Veséért iPad - börtönt kaptak a közreműködők

Veséért iPad - börtönt kaptak a közreműködők

2012. december 5. 16:51, Szerda
Kínában a vádlottak padjára került egy sebész és további hat személy, akik segítettek egy fiatal veséjének az eltávolításában. A tinédzser a szervért kapott pénzből vásárolt magának egy iPad2 és egy iPhone készüléket.

A vádlottaknak testi sértés miatt kellett bíróság elé állniuk. Az eljárást később két személy ellen beszüntették, mert kiderült, hogy csak nagyon kis mértékben volt bizonyítható a bűnösségük. A Shangai Daily cikke szerint a sebész tavaly áprilisban végezte el a műtétet, ezért a "jutalma" 3 év börtön, amelynek a végrehajtását öt esztendőre felfüggesztették. A vádlottak egyike, a szervkereskedő öt év letöltendő börtönt kapott, míg a többi három személynek 1-4 év közötti időre kell a rácsok mögé vonulnia.


A nyomozás során kiderült, hogy a 17 éves felhasználó egy chaten keresztül lépett kapcsolatba a csoport tagjaival, akik komoly összeget ígértek neki arra az esetre, ha felajánlja az egyik veséjét. Az operációra 2011. április 28-án került sor. A 17 éves középiskolás 22 000 jüant (3529 dollárt) kapott a veséjéért, amelyből többek között egy iPad2 és egy iPhone készüléket vásárolt. Egy idő után azonban nem érezte jól magát, a másik veséjével problémák voltak. Csak ekkor avatta be a részletekbe az édesanyját, aki végül értesítette a hatóságokat.


A bíróság döntése értelmében az elkövetőknek nem csak börtönbe kell vonulniuk, hanem összesen 1,47 millió jüanos (240 000 dolláros) kártérítést is kell fizetniük a fiúnak. Ebből a pénzből finanszírozhatja a további kezeléseket és az orvosi ellátását. Kínában jelenleg 1,5 millióan várnak valamilyen szervre, de nekik be kell érniük 10 000 legálisan felajánlott szervvel. Emiatt sokan inkább az illegális utat választják, miként vannak olyanok is, akik így akarnak némi pénzhez jutni.

Az már tavaly ismertté vált, hogy a kórház, ahol a beavatkozást végezték, hivatalosan nem végezhet veseátültetést. Az intézmény vezetői "mosták kezeiket", elhárították a felelősséget és tagadták, hogy közük lenne a műtéthez, mivel - mint állították - urológiai osztályuk egy Fucsien tartományban dolgozó üzletemberrel van szerződéses kapcsolatban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások