AMD: jövőre jön a Radeon HD 8000

AMD: jövőre jön a Radeon HD 8000

2012. december 8. 17:46, Szombat
A jelenleg saját belső átszervezésével és teljesítményének feljavításával foglalkozó AMD a második negyedév során dobná piacra az új sorozatot, amelynek elsődleges feladata az elvesztett pozíciók visszaszerzése lesz.

Tajvani források számoltak be arról, hogy a cég valamikor 2013 második negyedévében mutatná be a Radeon HD 8000 névre hallgató újgenerációs grafikus vezérlőt, amelynek pontos technikai részleteit egyelőre nem ismerjük. Ennek megjelenését eredetileg a negyedik negyedre tervezték, ám a rivális térnyerése miatt nem késlekedhetnek.

Az nVidia ugyanis többek között a kínai piacon is komoly sikereket ért el az utóbbi időben, ennek eredményeként pedig az AMD részesedése itt egészen 30 százalékra esett vissza. Nyilvánvaló, hogy ezt csakis egy agresszív menetrenddel orvosolhatják, amelynek részeként kellemes teljesítményt nyújtó és megfelelő fogyasztási mutatókkal rendelkező vezérlők jelennének meg - ez utóbbiról egyelőre nem nyilatkozhatunk, hiszen hivatalos információ még nem áll rendelkezésre. Saját beszállítóiktól ered a második negyedévre vonatkozó értesülés, így ez megbízhatónak tűnik, bár nem árt majd megvárnunk a hivatalos közleményt, hogy meggyőződjünk annak hitelességéről.


Az nVidia legújabb, GeForce 6xx sorozata meglehetősen vegyes képet mutat, hiszen itt megtaláljuk a valóban az új generációhoz (Kepler) tartozó példányokat, valamint az eggyel korábbi (Fermi) változatokat is, amelyek új néven folytatják pályafutásukat. A cég szintén jövőre tervezi a következő család bemutatását, ez minden bizonnyal a Kepler javított változata lesz, a mobil szegmensben pedig a Tegra 4 révén hódítanának, amely a jövő év első felében bukkanhat fel - ennek bemutatójára a CES alatt számíthatunk.

A Grey kódnéven fejlesztett, a korábban felvásárolt Icera modemjeivel társított mobil chipek a következő év második felében jelennének meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások