Az Amazon is használhatja az App Store nevet

Az Amazon is használhatja az App Store nevet

2013. január 4. 12:07, Péntek
Újabb veresegét szenvedett az Amazon elleni jogi vitában az Apple. Az oaklandi kerületi bíróság ugyanis úgy döntött: nem félrevezető, hogy a kereskedelmi platform is az Appstore nevet adta a szoftverboltjának.

Az Apple és az Amazon közötti jogi vita évek óta húzódott, a tárgya pedig annak a kérdésnek a tisztázása volt, hogy az almás konszernen kívül illetheti-e más cég is Appstore vagy App Store névvel az alkalmazásboltját. Nos, a Bloomberg és a Reuters tudósításai alapján a kérdésre a válasz egyértelműen igen.

Phyllis J. Hamilton kerületi bíró ítéletében kimondta, hogy semmilyen olyan bizonyítékot sem talált amely azt támasztaná alá, hogy az Amazon a saját szoftverboltjával az Apple App Store funkcióit és tulajdonságait másolná le. Az Apple azzal vádolta meg a vetélytársát, hogy megsértette a márkanevekhez fűződő jogát, valamint a felhasználókat félrevezető módon reklámozta Appstore boltját, amely 2011. márciusa óta elérhető. A társaság azt akarta elérni, hogy a bíróság közvetett módon kötelezze névmódosításra az Amazont, mondván az App Store névből a vásárlók többsége egy Apple-termékre asszociál.

A mostani döntést eddig sem az Apple, sem az Amazon részéről nem kommentálta senki. A kereskedelmi platform fontos részgyőzelmet aratott, ugyanakkor a per augusztusban folytatódik, a márkanév megsértésével kapcsolatban akkor dönt a testület. A bíró 2011 júliusában már elutasította az Apple beadványát és elhalasztotta a tárgyalást, vagyis az Amazon szempontjából eddig minden kedvezően alakult.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások