Szoftver jósolja meg ki követ el gyilkosságot

Szoftver jósolja meg ki követ el gyilkosságot

2013. január 16. 16:13, Szerda
A tengerentúlon fokozatosan megelevenednek a Különvélemény című filmben bemutatott rendszerek és elképzelések. Ami egykor tudományos fantasztikumnak tűnt, az napjainkra valóság lett.

Maryland és Pennsylvania szövetségi államokban egy szoftverrel akarják jelentős mértékben lecsökkenteni a gyilkosságok számát. Az Amerikai Egyesült Államok fővárosában is ugyanezt a megoldást alkalmaznák, igaz, más célból: így akarják előrejelezni, hogy melyik rab követhet el a jövőben gyilkosságot. A programot jelenleg két városban (Baltimore és Philadelphia) tesztelik és a kriminológusok azt várják, hogy a segítségével jobban kiszámítható lesz a fogvatartottak jövőbeli viselkedése. A rendszerbe betáplálnák az adott személy adatait, majd a kapott elemzéssel kiegészítenék a nevelőtisztek jelentéseit. Az információkat figyelembe vennék a feltételes szabadlábra helyezésről szóló döntések meghozatalakor is.

A szoftver kifejlesztésekor több mint 60 000 bűncselekmény adatait vették figyelembe a lehetséges bűnelkövetés valószínűségének kiszámításához. A jelenlegi hatékonyságával 100 gyilkosból nyolc ismerhető fel még a tette elkövetése előtt. A szoftver kéttucat változóval dolgozik, köztük a bűnügyi előélettel és a földrajzi helyzettel, de a legfontosabbaknak az elkövetett bűncselekmény típusa és az akkori életkor bizonyult. "Az emberek szerint ha valaki gyilkolt akkor a jövőben is gyilkolni fog, azonban ami igazán számít, hogy mit tett fiatal egyéniségként." - nyilatkozta Richard Berk, a Pennsylvania Egyetem kriminológusa, aki szerint lényeges a különbség aközött, hogy már 14 évesen fegyveres rablást követ el valaki, vagy 30 évesen teszi ugyanezt.


Szoftverrel támogatnák meg annak eldöntését, hogy ki szabadulhat korábban

Shawn Bushway kriminológus professzor szerint olyan ritka események, mint egy gyilkosság még magas kockázatú csoportokban is nehezen jelezhető előre, de szerinte Berk jobb munkát végzett, mint bárki eddig a területen. Azonban megjelölni emberek egy csoportját, majd agresszívan figyelni őket ugyan kevesebb gyilkosságot hozhat, aminek a leendő áldozatok nyilván örülhetnek, de ez egyben azt is jelenti, hogy olyan embereket is megbélyegzünk, akiknek eszük ágában sincs embert ölni.

2011 októberében kiderült, hogy az amerikai belbiztonsági minisztérium a Future Attribute Screening Technology (FAST) projekten dolgozik, amely az etnikai hovatartozás, nem, kor és egyéb jellemzők alapján próbálja kiszűrni a lehetséges bűnelkövetőket. Tavaly pedig elkészült a PredPol cég által kifejlesztett szoftver, amely képes kiszűrni a lehetséges tetthelyeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások