Obama a fegyveres erőszak ellen

Obama a fegyveres erőszak ellen

2013. január 17. 22:56, Csütörtök
Egyetlen tollvonással helyezte hatályon kívül Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke az amerikai kormány fegyveres erőszakkal kapcsolatos kutatásainak befagyasztását, ami az 1990-es évek közepétől élt.

"A tudatlanságból nem kamatoztathatunk" - mondta az elnök, utasítva az atlantai Járványügyi és -megelőzési Központot (CDC) a fegyveres erőszak visszaszorítására irányuló jelenlegi stratégiák felmérésére és a megválaszolásra váró kérdések azonosítására. Az intézkedéssel Obama a múlt hónapban lezajlott borzalmas mészárlásra reagált, amiben 20 gyermeket és 6 felnőttet gyilkoltak meg a newtown-i Sandy Hook Általános Iskolában.


Obama elnök 10 millió dollárt kért a Kongresszustól az új kutatásra, ami magába foglalja az erőszakos videojátékokkal játszó és más erőszakos médiumoknak kitett emberek fegyveres bűncselekmények elkövetésére irányuló hajlamainak vizsgálatát. Az USA-ban különösen hangsúlyos ez a kérdés, a fegyveres erőszak évente körülbelül 11 000 életet követeli, amivel rendkívül előkelő helyet foglal el a közegészségügyi kockázatok lajstromában.

Az 1990-es évek elején a CDC vizsgálata kimutatta, az otthonukban fegyvert tartók gyakrabban válnak gyilkosságok áldozatává mint fegyvertelen társaik. 1996-ban azonban a Nemzeti Fegyver Szövetség lobbijának köszönhetően a Kongresszus elfogadott egy indítványt, ami meggátolta a CDC forrásainak a "fegyverek korlátozásának támogatására" fordítását. Ezzel párhuzamosan elvettek 2,6 millió dollárt az ügynökség költségvetéséből, pontosan a fegyveres erőszakra irányuló kutatások éves összegét. A további megszorításokat megelőzendő a CDC vezetői teljesen feladták a fegyverbirtoklás következményeinek vizsgálatát. "Elképesztő, hogy mennyire megkötötték a CDC kezét a kutatások elvégzésében" - mondta David Hemenway, a Harvard Egyetem szakértője.

A fegyveres erőszak kutatói nem szűkölködnek a vizsgálandó kérdésekben. Garen Wintermute, aki a davis-i Kalifornia Egyetem erőszak megelőző kutatási programját vezeti, Kalifornia állam azon törekvésének hatásait szeretné megvizsgáltatni a CDC-vel, melyekkel visszavonná a fegyvereket azoktól a legális vásárlóktól, akik utólag alkalmatlanná váltak a fegyvertartásra, mivel súlyos bűncselekménnyel vádolják őket. Egy másik fontos kérdés az alkoholfüggő fegyvertartók által jelentett veszély felmérése, amit az ügynökség viselkedési kockázati tényező felderítő rendszere tanulmányozhat, amit szintén ellehetetlenített a kongresszusi nyomás.

Bár a CDC újra tanulmányozhatja a fegyveres erőszakot, a költségvetését továbbra is a Kongresszusnak kell jóváhagynia. Az új kutatás a videojátékok, média felvételek és az erőszak kapcsolatának vizsgálatát is magába foglalná. Számos bizonyíték van arra, hogy az erőszakos játékok rövidtávon fokozzák az agressziót, amit mérésekkel is alátámasztottak. Az azonban nem tisztázott, hogy a videojátékoknak való hosszas kitettség fokozott kockázatot jelent-e a valós világban kifejtett erőszakra. Az egyértelmű válaszhoz több ezer gyereket kellene nyomon követni a felnőtté válásig, így bármilyen kapcsolat a játékok és az erőszakos bűntett között azonosítható lenne, magyarázta Craig Anderson, az Iowa Állami Egyetem Erőszak Tanulmányi Központjának vezetője.

A fegyverlobbi erőteljes befolyásából adódóan kétséges a kongresszusi támogatás. Obama összesen 23 indítványt nyújtott be a fegyveres erőszak visszaszorítására, azonban fő indítványai is kongresszusi jóváhagyást igényelnek. Az elnök szeretné, hogy a Kongresszus tilalmat rendeljen el a támadó fegyverekre és a nagy kapacitású lőszertárakra, és zárja be azt a kiskaput, amivel magánúton, a vásárlók hátterének ellenőrzése nélkül is értékesíthetőek fegyverek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások