15 000 Raspberry Pi-t adományozott a brit iskoláknak a Google

15 000 Raspberry Pi-t adományozott a brit iskoláknak a Google

2013. január 31. 15:46, Csütörtök
A webes óriáscég csatlakozott azokhoz a szervezetekhez és vállalkozásokhoz, amelyek megpróbálnak segíteni a gyerekeknek és olcsón juttatnak el hozzájuk számítógépeket.

A cél ezúttal nem az volt, hogy a fiatalok internethozzáféréshez vagy digitális tananyagokhoz jussanak, hanem hogy felkeltsék az érdeklődésüket a számítógépek és a programozás iránt. A Google 15 000 darab Raspberry Pi B, 2.0-s verziójú készüléket adományozott a Raspberry Pi Alapítványnak. A készülékek szétosztásában segít a CoderDojo, a Code Club, a Computing at Schools, a Generating Genius, a Teach First és az OCR is. Eric Schmidt, a Google elnöke és Eben Upton, a Raspberry Pi Alapítvány vezetője ellátogattak Cambridge-be, ahol a helyi diákoknak nyújtottak bepillantást a programozásba.

"Reméljük, hogy az új partneri kapcsolatunk fontos esemény lesz a szigetországi informatika számára. Hisszük, hogy így fel lehet tartóztatni azt a folyamatot, amelynek során évente folyamatosan csökken a brit egyetemekre jelentkező informatikus-hallgatók száma" - jelentette ki Eben Upton. Eric Schmidt hozzátette: "A brit feltalálók és vállalkozók megváltoztatták a világot, a telefont, a televíziót és a számítógépet egyaránt itt találták fel. Bátorítjuk az informatikusok új generációját és reméljük, hogy ez az adomány egy új innovációs hullámot indíthat el."


A Google elnöke a BBC-nek azt mondta, hogy azért választották a Raspberry Pi-t, mert a termék kiválóan alkalmas arra, hogy bevezesse a gyerekeket a programozás alapjaiba. Szerinte az informatikaoktatás során túl nagy hangsúlyt helyeznek az alkalmazásokra és túl kicsit a szoftverfejlesztésre. A kezdeményezéssel ezen akarnak változtatni, a céljuk az, hogy kiképezzék a feltalálók új generációját.

A bejelentést koránt sem fogadta mindenki örömmel. A brit Tanárok Nemzeti Szakszervezetének képviselője azt állította, hogy ezek az adományok csak azt a célt szolgálják, hogy a vállalatok önmagukat reklámozhassák. Emellett a szervezet aggódik amiatt is, hogy az oktatás elveszítheti a függetlenségét és cégérdekeket szolgálhat. A Raspberry Pi sikere egyébként a fejlesztőket is meglepte, a miniatűr számítógépből 2011 óta eddig több mint 700 000 darabot értékesítettek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások