Ausztráliában máris meghátrált az Adobe

Ausztráliában máris meghátrált az Adobe

2013. február 15. 07:56, Péntek
Alig telt el néhány nap azóta, hogy az ausztrál parlament meghallgatásra idézett be számos IT-céget a túlzottan magas szoftverárai miatt, az Adobe máris jelezte: a jövőben olcsóbban adja termékeit.

Az Adobe azonnali hatállyal csökkentette számos szoftvere árát. A The Australian Financial Review tudósítása szerint az Adobe alighanem a közvélemény nyomására döntött így. A lépést sikerként könyvelhetik el az ausztrál fogyasztóvédők és a kampányukat támogató politikusok. Mint ismeretes, a helyi parlament meghallgatásra hívta az Adobe, az Apple és a Microsoft képviselőit. Az ausztrál honatyák választ várnak arra a kérdésre, hogy - más országokkal összehasonlítva - miért kerülnek jóval többe a különböző szoftverek.

Az Adobe közleményében hangsúlyozta, hogy Ausztráliában a jövőben ugyanannyiba fog kerülni a Photoshop programot is tartalmazó Creative Cloud Suite, mint az Amerikai Egyesült Államokban. A régi havidíj 62,99 ausztrál dollár volt, míg az új ár 49,99 ausztrál dollár. Ugyanakkor lehetőség lesz arra is, hogy bárki használhassa a csomag egyes elemeit is, méghozzá 19,99 ausztrál dolláros havidíjért cserébe.


Az Adobe elnöke, Shantanu Narayen egy csütörtöki sajtóeseményen Sidneyben elkerülte a választ arra a kérdésre, hogy miért drágábbak az országban a cég termékei, mint máshol, ehelyett a cég felhőszolgáltatásáról beszélt, mely mindenhol majdnem ugyanannyiba kerül

Sajnos nem minden terméket érint az árcsökkenés, a profi felhasználóknak készült szoftverek normál verziói ugyanis még mindig többe kerülnek, mint az USA-ban és az üzleti ügyfeleknek kínált felhőprogramok ára is a korábbi szinten maradt. Ed Husic helyi parlamenti képviselő közölte: elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a kis és a közepes cégek költségei csökkenjenek és kíváncsian várja, hogy milyen további árcsökkentő tervekkel áll elő az Adobe.

Az ausztrálok átlagosan 34 százalékkal fizetnek többet a szoftverekért, 52-vel az iTunesról letöltött zenékért, 88-cal a Wii játékokért és 41 százalékkal a számítógépes alkatrészekért, mint az Egyesült Államok polgárai - állapította meg a helyi fogyasztóvédő szervezet, a Choice. A szervezet közlése szerint ennek a hatalmas eltérésnek a legnagyobb részét az óriáscégek árazási politikája okozza.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások