Európai internetszolgáltatók a botnetek ellen

Európai internetszolgáltatók a botnetek ellen

2013. február 18. 08:36, Hétfő
A német internetgazdasági szövetség (eco) 14 európai országból összesen 28 partnerrel közösen bejelentette, hogy harcot hirdet a fertőzött számítógépekből létrehozott hálózatok ellen.

Az eco lett az Advanced Cyber Deefence Center (ACDC) koordinátora, a projektet az Európai Unió 30 hónapon keresztül összesen 16 millió euróval támogatja. A program célja a kiberbiztonság erősítése, a kártevők felismerésével kapcsolatos információk terjesztése és a megelőzés. A kezdeményezéshez internetszolgáltatók, szoftverfejlesztők, tudományos intézetek, bűnügyi szervezetek, hivatalok, bankok és tanúsítócégek egyaránt csatlakoztak. A segítségére szükség is van, hiszen napjainkban becslések alapján minden ötödik számítógép tagja egy botnetnek.

"A botnetek elleni harcban alapvető fontosságú, hogy mindenki együttműködjön egymással: az internetszolgáltatókon keresztül a rendőrségen át a felhasználókig. A botnetek elleni tanácsadó központok példáján pontosan láttuk azt, hogy ez mit eredményezhet. Örülünk, hogy erős partnerekkel szállhatunk harcba Európában a botnetekkel szemben" - nyilatkozta Harald A. Summa, az eco ügyvezetője.

A projekt központjában a Clearing House áll, a partnerek itt jelenthetik a hálózataikban folytatott spamkampányokat, az adatlopásokat és a DDoS-támadásokat. A Clearing House értesíti ezután a felhasználókat, a mobil- és az internetszolgáltatókat, a bankokat, a biztonsági termékek fejlesztőit. A különböző intézetek, cégek, hivatalok és szervezetek a www.botfree.eu központi oldalon keresztül kapnak segítséget a kártevők eltávolításában. A Support Center biztosítja a szükséges eltávolító programokat és itt adnak tanácsot a kis és a közepes vállalatoknak a fertőzések kiiktatásában. A célok között szerepel a fertőzött honlapok felderítése, a fertőzések megszüntetése. A programhoz csatlakozó szolgáltatók felderíthetik a rendszereikben lévő különböző anomáliákat, például a felhőkben és a mobil hálózatokban működő botneteket.

Az Európai Bizottság - az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével közösen - a hálózat- és információbiztonságra vonatkozó bizottsági irányelvjavaslattal egyetemben kiberbiztonsági stratégiát tett közzé egy héttel ezelőtt. A stratégia képviseli az EU átfogó elképzelését arról, miként lehetne a leghatékonyabban megelőzni és elhárítani az internetes támadásokat és hálózati zavarokat. A konkrét intézkedések célja növelni az információs rendszerek ellenálló képességét az internetes támadásokkal szemben, visszaszorítani a számítástechnikai bűnözést, továbbá megerősíteni az EU nemzetközi kiberbiztonsági szakpolitikáját és kibervédelmét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások