A hangokról a 3D videókra tér át a Dolby

A hangokról a 3D videókra tér át a Dolby

2013. február 28. 14:49, Csütörtök
A Dolby eddig a hangok területén igyekezett meghatározó szerepet betölteni, de immár a videoüzletben is részt akar venni. Ebben lehet partnere a Philips.

A két cég közösen alkotta meg a Dolby 3D nevű rendszert, amely lehetővé teszi a 3D tartalmak különleges szemüvegek nélküli megjelenítését. Az új technológiát hamarosan integrálják a lapostévékbe, az első készülékek 2014 közepén jelenhetnek meg és a megoldás akár forradalmasíthatja is a 3D-megjelenítést. A Dolby a legtöbb gyártóval tárgyalásokat folytat. A Dolby 3D-t már tavaly bemutatták és a fogadtatása kedvező volt, James Cameron rendező például el volt ragadtatva a technológiától és többször is megtekintette a próbafelvételeket.

"A technológiánk időközben már annyira feljavult, hogy a gyártók megkeresnek minket és szeretnének vásárolni belőle, mert gyakorlatilag ez a legjobb szemüveg nélküli 3D-technológia jelenleg a piacon" - emelte ki Andreas Spechtler, a Dolby európai vezetője. "A célunk az, hogy a tévéken megjelenő 3D kép úgy nézzen ki, mintha az ablakon tekintenénk ki a világra" - tette hozzá Andy Dowell, a cég észak-európai regionális igazgatója.


Marketinganyagok már vannak

A szakemberek nem tartanak attól, hogy bárki lemásolná a technológiát, mert számos olyan szabadalmuk van, ami másoknak is hasznos lehet. A technológia három új beállítást tesz majd lehetővé a képernyőn, ezek a betekintési szög, a készüléktől való távolság és a 3D-mélység/3D-hatás. A Dolby 3D érdekessége továbbá, hogy akár beltéri egységeken keresztül is működik. A beltéri egység fogadja a 3D-jelet, majd HDMI-kábelen továbbítja a tévére. A megjelenített kép 3D-s és Full HD-s, azaz a technológia a beltéri egységeket gyártó cégeknek is érdekes lehet, s ők is profitálhatnak belőle.

A vállalat már 2011-ben jelezte, hogy ugyan az audioterületről érkeztek, de a 3D területet is szeretnék előremozdítani. Ezt támasztotta alá az is, hogy a Berlinben tavaly szeptemberben megnyitott 3D innovációs központ egyik partnere is a Dolby.

Listázás a fórumban