Vészhelyzetben a Sharp

Vészhelyzetben a Sharp

2013. február 26. 13:27, Kedd
A cég Foxconnal folyó tárgyalásai megrekedtek, és már csak hetei vannak új befektetőt találni, különben reménytelen helyzetbe kerülhet. Esetleges csődje partnereit is veszélyezteti.

Minden jel arra mutat, hogy a japán elektronikai konszern nem kap mentőövet a Hon Hai Precision Industry Corp.-tól (Foxconn), a tárgyalások ugyanis talán végérvényesen megrekedtek. Az erről szóló híreket a Bloomberg gazdasági hírügynökség közölte. Minden érintett azzal számol, hogy az új helyzet miatt már nem sikerül megállapodni a március 26-i határidőig. Mindez azt jelenti, hogy a Sharp gyakorlatilag reménytelen helyzetbe kerülhet, amennyiben nem sikerül heteken belül másik befektetőt találni.

Tavaly novemberben még úgy tűnt, hogy a Foxconn lehet a Sharp megmentője és a gyártó akár tíz százaléknál nagyobb tulajdonrészt is szerezhet a japán óriáscégben. Azonban a folyamatosan érkező rossz hírek miatt a Foxconn alighanem meggondolta magát, mert nem látta biztosítottnak, hogy a helyzet javulni fog. A Sharp igyekezett mindent elkövetni és nem bízta a sorsát a véletlenre, tárgyalásokat folytatott az Intel és a Dell vezetőivel is, majd kiderült, hogy a Qualcomm segíthet. A Sharp vesszőfutása komoly problémát jelent az Apple vezetőinek is, hiszen a japán társaság a kaliforniai vállalat egyik fő beszállítója.

2011-ben még közel sem volt ennyire rossz a helyzet, hiszen az Apple 1,3 milliárd dollárral támogatta a Sharp LCD-gyárának építését. Tavaly szeptemberben viszont a társaság bejelentette, hogy 11 000 munkahelyet szüntetne meg és felmerült az egyes részlegek eladása is. Az óriáscég a nehéz helyzet ellenére előre menekült: nemrég bemutatta az Ultra HD és 8K felbontású televízióit, majd az első IGZO monitort.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások