Fehér Ház - legális a mobilok kikódolása

Fehér Ház - legális a mobilok kikódolása

2013. március 8. 00:03, Péntek
Több mint 114 000 amerikai felhasználó szeretné elérni, hogy a mobil készülékek függetlenítése újra legyen legális dolog. A kezdeményezést támogatja a Fehér Ház is.

R. David Edelman, az amerikai elnök internet-, innovációs és magánszféra-ügyi tanácsadója közölte, hogy egyetértenek azzal a több mint 140 000 emberrel, akik online petíciójukban azt követelik, hogy töröljék el azt a nemrég hozott törvényt, amely illegális cselekedetnek minősíti a mobilok kikódolását. Edelman szerint fontos, hogy a felhasználók ezt a dolgot minden fajta büntetőjogi következmény vagy más büntetés nélkül megtehessék. Ráadásul lehetővé kell tenni, hogy ha valaki egyszer megvásárolta az adott készüléket és nem köti semmilyen előfizetői szerződés vagy más kötelezettségvállalás, akkor azt bármilyen hálózatban használhassa. A mobil- és az okostelefonok mellett ugyanezt a lehetőséget biztosítani kell a táblagépek esetében is.


A mobil eszközök kikódolása január 26-ig számított legálisnak, mindezt a Digital Millennium Copyright Act (DMCA) nevű szerzői jogi törvényben elhelyezett külön cikkely tette lehetővé. A cikkely hatálya tavaly októberben járt el, azonban akkor nem hosszabbították meg, így 90 nappal később végleg érvényét vesztette. Ez azt jelenti, hogy minden idén január 27. után vásárolt telefon esetében a szolgáltatók megakadályozhatják azt, hogy a terméket más hálózatban is használni lehessen. Aki a szabály ellen vét, az a legsúlyosabb esetben akár 5 év börtönt vagy 5 millió dollárig terjedő pénzbüntetést is kaphat.

Az Obama-kabinet jelezte, hogy minden megoldást támogat, ezek között lehet a jogszabály módosítása is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások