A vezetést erősítik a kínai mikroblogok

A vezetést erősítik a kínai mikroblogok

2013. március 11. 16:19, Hétfő
A közvélemény manipulálására, a helyi kormányzatok ellenőrzésére és saját erejének stabilizálására használja a mikroblogokat a kínai vezetés - összegezte legutóbbi írásában egy Pekingben élő neves kínai újságíró és blogger.

Az évek óta a sajtószabadságért lobbizó, külföldön is gyakran előadó Jing Csao szerint az általános vélekedéssel szemben a kínai mikroblogok nem járulnak hozzá Kína demokratizálódásához, sokkal inkább a központi vezetést segítik a közvélemény számára elérhető információk minden korábbinál szigorúbb és pontosabb szabályozásában. A Michael Anti néven publikáló blogger szerint a kínai Twitterként emlegetett mikroblogok csupán halványan emlékeztetnek nyugati társaikra. A két platform működési mechanizmusa jelentős mértékben eltér egymástól, így az arab tavaszhoz hasonló eseményekre halvány remény sem adódik Kínában. A kínai mikroblogok szerverei a központi vezetés ellenőrzése alatt állnak, az azokat felügyelők így nem csupán az információk cenzúrázására, de minden egyes felhasználó és azok kapcsolatainak azonosítására is képesek, csírájában elfojtva mindenféle "rebellis" kezdeményezést - írta.

A mikroblogok kiváló eszközei a helyi kormányok ellenőrzésének is - folytatta a blogger. Mivel azok - a cenzúrával együtt - a centralizáció elvén működnek, a helyi szintű visszaélések, csalások és más negatív események híre a blogszférán át csaknem minden esetben eljut Pekingig, míg ilyen szintű információáramlásra korábban nem adódott lehetőség. A központi vezetés dönt arról is, milyen szintig engedi a közvélemény kritikáját elmenni a helyi döntéshozókról, így akár közvetlen szerepet is játszva azok hatalomban maradásában vagy abból való kiesésében. Anti szerint a helyi kormányok képviselői különböző szinteken reagálhatnak a fokozott kontrollra. Szerencsés esetben jobb és tisztább kormányzásra törekedhetnek, rosszabb esetben viszont mindössze pénztárcájuk kinyitásáig és a lobbigépezet beindításáig mennek el, hogy esetüket a cenzorok segítsenek "kifehéríteni".

Mind a közvélemény, mind a helyi vezetés mikroblogok általi befolyásolása végső soron a központi vezetés pozíciójának és hatalmának stabilizálását szolgálja, és hacsak nem változik meg valami módon annak mechanizmusa, ez így is marad - összegezte írásában Michael Anti.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások