Perek fenyegetik az Apple-t

Perek fenyegetik az Apple-t

2013. március 23. 01:14, Szombat
A szabadalmi perek területe néhány hónapos csend után ismét felpezsdül, a vádlottak padjára ezúttal az Apple kerülhet, ráadásul Brüsszel is betámadhatja az iPhone és az iPad értékesítési gyakorlata miatt.

A Microsoft után az almás konszern is kénytelen szembenézni a Sony és a Philips tulajdonában lévő Intertrust szabadalomsértési vádjaival. A társaság szerint az Apple 15 szabadalmát használta, illetve használja jogtalanul. Az Intertrust a Sony, a Philips és a Stephens Inc. közös tulajdonában van. A vállalat szoftverek és szabadalmak kezelésével, továbbá digitális másolásvédelmi és biztonsági szoftverek fejlesztésével foglalkozik. Az eljárás egyaránt érinti a kaliforniai vállalat iPhone, iPad, MacBook, iMac, Apple TV, iTunes, iCloud és AppStore termékeit, illetve szolgáltatásait.

A The Verge szerint, az Intertrust Technologies tulajdonában 250 szabadalom van, míg további 200 találmányt nyújtott be, de ezeket még nem jegyezték be. Az elmúlt évtizedben az Amerikai Egyesült Államokban 9 szabadalomsértési eljárást kezdeményezett, s most ezt követheti az Apple elleni per. A céggel korábban szabadalomlicenc-megállapodást kötött a Samsung, a Motorola, a Panasonic, az LG, a HTC, a Nokia, az Adobe, a Pioneer, a Huawei, a Vodafone és a Nest Labs. A Sony és a Philips tulajdonába 2002 novemberében került, a vételár 453 millió dollár volt. A társaság 2004 áprilisában állapodott meg a Microsofttal, utóbbi 440 millió dollárt fizetett azért, hogy elkerülje az esetleges pert és megkapja az Intertrust licenc-csomagját.

E mellett vizsgálat alá vette versenyjogi szempontból az Európai Bizottság az Apple iPhone és iPad értékesítési gyakorlatát, az EB "vizsgálja a helyzetet és figyelemmel követi a piaci fejleményeket" - írta Antoine Colombani, a testület versenyjogi biztosának szóvivője a Bloomberg kérdésére. Formális panasz nem érkezett ugyan az ügyben, de "felhívták Brüsszel figyelmét" az Apple értékesítési gyakorlatára - írta a szóvivő. "Közbe fogunk lépni mihelyt versenyellenes magatartásra utaló jeleket tapasztalunk" - tette hozzá.

A New York Times értesülése szerint Brüsszelt számos mobilszolgáltató társaság tájékoztatta az Apple-lel kötött forgalmazási szerződésének részleteiről. Az uniós vizsgálat kizárólag a francia mobilszolgáltatókra terjed ki, de a New York Times értesülése szerint más európai mobilszolgáltatók is érintve lehetnek az ügyben. Az Orange mobilszolgáltató tulajdonosa a France Telecom SA, valamint Bouygues Telecom SA mobilszolgáltató elzárkózott az értesülés kommentálásától, az Iliad SA mobilszolgáltató pedig nem reagált a Bloomberg hírügynökség megkeresésére. A cég ellen már folytak vizsgálatok versenyellenes tevékenység miatt. Tavaly a kiadókkal kötött szerződés módosításával zárta le az Apple az ellene e-book árszabási ügyben indított versenyellenes eljárást, egy hasonlónak pedig a brit iTunes zeneszám letöltési díjak csökkentésével vetett véget.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások