75 éves a Samsung

75 éves a Samsung

2013. március 22. 19:25, Péntek
1938. március 1-én alapította meg Taegu városában a Samsungot egy 28 éves fiatalember, Byung-Chull Lee, mindössze 30 000 von, azaz 300 zsák rizs árának megfelelő alaptőkével.

A név jelentése három csillag, amellyel azt kívánta jelezni, hogy „a vállalkozás nagy és erős lesz, és örökké fényesen fog tündökölni”. A Samsung ma a világ egyik leggyakrabban emlegetett márkája. Mobiltelefonok, okostévék, hűtőszekrények, mosógépek, blu-ray lejátszók, Hi-Fi tornyok, monitorok, notebookok, táblagépek, nyomtatók, robotok, autók és hajók százmilliói, sőt mi több, milliárdjai viselik ezt a nevet. A mára oly népszerűvé vált vállalatóriás története – sok más vetélytársához hasonlóan – igen szerény körülmények közül indult.

A kezdetben szatócsboltként üzemelő vállalkozás csillaga – nevének jelentéséhez méltóan – hamar magasra emelkedett. A cég 1953-tól a hagyományos kiskereskedelem helyett az export-import tevékenységre koncentrált, saját malmokat és cukorgyárakat épített. A vállalat ma ismert profilja 1969-ben kezdett formálódni – ekkor született meg a Samsung Electronics, és indult be az oly sokat ígérő televízió gyártás. Egy évvel később debütált az első, fekete-fehér modell, a 12 hüvelykes (kb. 30 cm) képátlójú P-3202.


Samsung P-3202 kiállítási tárgyként

Négy évvel később tovább erősödött az elektronikai részleg a Korea Semiconductor Company felvásárlásával – a félvezetőgyártás a mai napig kulcsfontosságú a Samsung számtalan modelljének sikerében. 1979-től pedig a Samsung már semmiben sem emlékeztet az egykor volt szatócsboltra, viszont annál jobban napjaink globális vállalatára: a tévék mellett már hűtőszekrényeket, magnókat, Hi-Fi-ket, mosogatógépeket, pénztárgépeket, mikrosütőket és ventillátorokat is gyárt. A félvezetőgyártás 1983-ra válik igazán hasznossá – ekkor mutatkozik be a nagyközönségnek az SPC-1000, a cég első személyi számítógépe, amely 4 MHz-es processzorral és 64 kB memóriával érkezett – ezen értékek sokszázszorosai váltak napjainkra megszokottá.


Samsung SPC-1000

Mostanság a tévék mellett feltehetően a telefonokról ismerik a legtöbben a Samsung nevét. Az első mobil 24 évvel ezelőtt, 1989-ben jelent meg, és kizárólag Koreában volt megvásárolható, míg a világ első tömeggyártásba kerülő digitális tévéjét 1998-ban készítette el a cég. Mára hazánkban is teljesen megszokottá vált a tömegközlekedési eszközökön mobiljukon zenét hallgató fiatalok látványa – pedig az első MP3-lejátszásra alkalmas mobil mindössze 14 éve, 1999-ben jelent meg, a gyártó pedig természetesen a Samsung volt.

A 100 milliós összesített értékesítési darabszámot a színes tévék 2000-ben, míg a mobilok 2002-ben érték el – a közel két évtizeddel később debütáló eszköz ekkor már majdnem utolérte testvérét. A folyamatos innováció egyik termékcsoportnál sem állt le azóta sem. A világ első LED TV-jét 2009-ben, az első 3D HD LED TV-t pedig 2010-ben dobta piacra a vállalat. Az okostelefonok körében fogalommá vált Galaxy S sorozatból pedig 2013 januárjában, mindössze 2,5 évvel az első példány megjelenése után kel el a 100 millimodik darab.


Az elektronikai ipar mellett azonban a Samsung márka számos olyan területen is jelen van, amelyre senki sem gondolna. Nem sokan tudják például, hogy a kapuit 2010 januárjában megnyitó 829 méteres Burj Kalifát, a világ legmagasabb felhőkarcolója építkezésén a Samsung C&T volt a fővállalkozó, a Samsung Techwin helikoptereket és vadászgépeket is gyárt, a Samsung Everland pedig Dél-Korea legrégebbi vidámparkját, az Everland Resortot üzemelteti.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások