Katonai hackerekkel működött együtt egy kínai elitegyetem

Katonai hackerekkel működött együtt egy kínai elitegyetem

2013. március 27. 17:43, Szerda
A sanghaji Jiaotongi Egyetem számítógépes szakértői több éven keresztül voltak kapcsolatban az ország katonai hackereivel. A felsőoktatási intézmény eddig tagadta a vádakat, de most számos dokumentum bukkant fel a világhálón.

A Phys.org és a Reuters is arról számolt be, hogy a Jiaotongi Egyerem szakemberei éveken át együttműködtek a Kínai Néphadsereg 61398-as számú egységének tagjaival. Az egység a kínai vezérkar hármas részlegéhez tartozik és a szakértők úgy vélik: az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) tökéletes kínai másolata. A szervezet felel többek között a telefonbeszélgetések és az online forgalom lehallgatásáért. A februárban nyilvánosságra hozott Mandiant-jelentés alapján ez az egység tehető felelőssé a számos amerikai társaság elleni hackertámadásokért.

A Jiaotongi Egyetem elit felsőoktatási intézménynek minősül, itt képezik az ország leendő politikai és gazdasági vezetőit, többek között itt tanult Csiang Cö-min volt államelnök. A most felbukkant papírok alapján az egyetem munkatársai a 61398-as tagjaival együtt egy olyan rendszer megalkotásán dolgoztak, amely képes ellenőrizni a számítógépes hálózatok ellen irányuló betörési kísérleteket. A többi projekt is a hálózatbiztonsággal, valamint a kibertámadások felderítésével foglalkozott, ezek első ránézésre védelmi megoldások.


Az egyik dokumentum szerint Chen Yi-qun és Xue Zhi együtt dolgoztak, előbbi a Kínai Néphadsereg, utóbbi pedig a Jiaotongi Egyetem kutatója. Fan Lei professzor, aki szintén dolgozott együtt Chennel, azt nyilatkozta, hogy nem tudta, hogy a szakember a Kínai Néphadsereg tagja. Az egyetem vezetői eddig tagadták a hasonló vádakat és azt, hogy az intézmény vagy annak dolgozói részt vettek volna kibertámadásokban, illetve internetes kémakciókban. A Mandiant-jelentés megjelenésekor pedig egyenesen azt állították: sokkolta őket a hír és alaptalan minden ellenük felhozott vád.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások