Nem vehet kínai hardvereket az amerikai közigazgatás

Nem vehet kínai hardvereket az amerikai közigazgatás

2013. március 30. 14:37, Szombat
Az Amerikai Egyesült Államok egy új törvény segítségével korlátozná a kormányzati szervek számára, hogy a Kínában vagy kínai cégek által gyártott IT-termékeket szerezzenek be.

A jogszabály kiterjed többek között a NASA, valamint az amerikai kereskedelmi és az igazságügyi minisztérium IT-üzletkötéseire is. A kínai berendezések vásárlását minden esetben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértőinek bevonásával kell megvizsgálni. A feladat annak megállapítása, hogy ezek a számítógépek és más árucikkek jelentenek-e nemzetbiztonsági kockázatot vagy sem. Az USA így akarja kizárni a számítógépes kémkedési és egyéb információszivárgási kockázatokat.

A jogszabályt már aláírta Barack Obama amerikai elnök és szeptember 30-ig hatályos. Stewart Baker ügyvéd, a belbiztonsági minisztérium korábbi munkatársa blogbejegyzésében arról számolt be, hogy a vonatkozó részt szinte teljesen elrejtették a dokumentumban. A szöveg teljes általánosan fogalmaz: minden olyan IT-termékre kiterjed, amelyet a kínai állam tulajdonában vagy támogatása, illetve irányítása alatt lévő társaság gyártott vagy szerelt össze. Egyelőre kérdéses, hogy az új szabályozás mennyire érinti a kínai társaságok európai és amerikai leányvállalatait, továbbá az is tisztázatlan, hogy mennyire vonatkozik azokra a számítógépekre és más eszközökre, amelyekben "gyanús" kínai cégek által gyártott alkatrészek találhatók.

Az új törvény érzékenyen érintheti például a Lenovót, amely eddig számos amerikai hivatal és a NASA IT-partnere vagy beszállítója volt. Az amerikai-kínai vita azután mérgesedett el, hogy 2011-ben felmerült: a Huawei a kínai hadsereg falova. Ezután az amerikai képviselőház titkosszolgálati állandó bizottsága nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította a konszernt a ZTE-vel együtt. Az amerikai kormány vizsgálata később megállapította, hogy a társaság nem kémkedett. A kínai kereskedelmi miniszter tavaly novemberben hidegháborús mentalitással vádolta meg az Amerikai Egyesült Államokat, amiért kínai informatikai vállalatokat trójai falónak bélyegeznek és kitiltanak a piacról.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások