2,9 millió e-mailt és SMS-t vizsgált át 2011-ben a német titkosszolgálat

2,9 millió e-mailt és SMS-t vizsgált át 2011-ben a német titkosszolgálat

2013. április 8. 21:40, Hétfő
A Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) két évvel ezelőtt közel hárommillió rövid szöveges üzenetet, elektronikus levelet és telefonbeszélgetést nézett át, de mindez nem vezetett sok eredményre.

A szövetségi parlament ellenőrző bizottságának jelentése szerint az intézkedésekre a terrorizmus, az illegális fegyverkereskedelem és az emberkereskedelem gyanúja miatt került sor. A hivatal összesen 327 557 e-mailt vizsgált meg, ezek ugyanis gyanús szavakat tartalmaztak. 3110 esetben szóltak az üzenetek kémkedésről és 436 esetben csempészetről, illetve emberkereskedelemről. 2545 millió e-mail és beszélgetés kapcsolódott valamilyen formában az illegális fegyverkereskedelemhez.

A 2,9 millió átvizsgált e-mail, SMS és telefonbeszélgetés ellenére a BND csupán 290 esetben talált a hírszerzés szempontjából valóban fontos információt. Bár az elemzett üzenetek és hívások száma magasnak tűnik, azonban jóval elmarad a 2010-es mennyiségtől, akkor 37,4 millió üzenetet és beszélgetést, ezen belül is 10 208 525 e-mailt tanulmányozott a német szövetségi hírszerzés. Az akkori magas számot a hivatal a spamek kiugróan magas arányával magyarázta.

A legtöbb lehallgatást a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) kezdeményezte, míg a Katonai Elhárító Szolgálat (MAD) egyetlen ilyen kérvényt sem nyújtott be. A BND összesen 25 lehallgatásra kért és kapott engedélyt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások