Büntetnék a felhasználói feltételek megsértését az USA-ban

Büntetnék a felhasználói feltételek megsértését az USA-ban

2013. április 9. 14:50, Kedd
Komoly vitát váltott ki az Amerikai Egyesült Államokban a Computer Fraud and Abuse Act (CFAA) nevű törvény tervezett módosítása, mivel büntetné a honlapok felhasználási feltételei ellen vétőket.

A tervezet szerint minden olyan személy, aki a jövőben megsértené a honlapok felhasználási feltételeit bűncselekményt követne el. Az egész dokumentumból az érződik, hogy a törvényhozók félnek a technológiától, szerintük szükség van egy olyan jogi megoldásra, amely alapján azok ellen is fel lehet lépni, akik ellen a meglévő jogszabályokra hivatkozva nem lehetett. Eddig úgy intézték el ezeket az ügyeket, hogy a vétkes internetezőt kizárták a szolgáltatást használók közül, emellett súlyosabb esetekben polgári per is fenyegette az illetőt. Ennél azonban erősebb elriasztó hatást akarnak a tervezet kidolgozói.

A több, mint 25 éve hatályban lévő CFAA tiltja meg a számítógépek feletti irányítás átvételét, ezt terjesztenék most ki egyéb szolgáltatásokra, de a dokumentum számos ponton problémákat vet fel és aggályos. Gyakorlatilag a jövőben mindenki bűncselekményt követne el, aki nem tartja be egy adott portál felhasználási feltételeit. Mindez csupán arra lenne jó, hogy automatikusan potenciális bűnözőként kezeljék a felhasználókat, elég csak arra gondolni, hogy komoly jogi felelősségre vonás fenyegetné például az életkori korlátozást kijátszó 13-14 éveseket, akik Magyarországon is csak azután láthatnak bizonyos szexuális tartalmú írásokat, hogy nyilatkoztak arról, elmúltak 18 évesek. Ez nyilvánvalóan hazugság, de ezért jelenleg nem lehet őket felelősségre vonni. Az Egyesült Államokban ugyanígy sok magazin felhasználási feltételeiben szerepel, hogy a 13 éven aluliak nem olvashatják, ilyen például a The New York Times, a The Boston Globe és az NBCNews.

Meglehetősen érdekes elképzelni, hogy újságkiadók vagy közösségi portálok tucatnyi fiatalt fognak bíróság elé citálni - már ha élni fognak a törvény adta lehetőséggel, ez utóbbi ugyanis eléggé kérdéses. Az 1984-ből származó CFAA módosítása értelmében például egy tanár is köteles lenne felelősségre vonni azt a diákját, aki 18 éven felülieknek engedélyezett tartalmat néz meg az iskolai számítógépen. Olyan szabályok válnak büntethetővé, mint például ha hazudunk a magasságunkról egy párkereső oldalon, ha megosztjuk mással egy jelszavunkat, vagy akár csak létrehozunk egy MySpace profilt a macskánknak - mindezek lehetnek tiltottak az egyes oldalak szabályzata szerint.

Az Internet Defense League (IDL) nevű szervezet máris bírálta az elképzelést. Az IDL tagja többek között a Mozilla, a WordPress, a Reddit, a Boing Boing, a Tech Dirt, a Grooveshark, Marietje Schaake holland EP-képviselő, a La Quadrature és az Electronic Frontier Foundation (EFF).

Listázás a fórumban