Miniatűr úszó adatközpont

Miniatűr úszó adatközpont

2013. április 11. 01:13, Csütörtök
A Liquid Robotics korábban úszó robotot bocsátott vízre, amely több mint 14 000 kilométert tett meg a tengereken és valós időben továbbított adatokat. A cég most új projektet indított és szeretne ezáltal újabb szintet lépni.

A Liquid Robotics bemutatta legújabb programját, amelynek keretében egy miniatűr úszó adatközpontot fejlesztett ki. A jármű információkat gyűjt, majd azokat elemzi, és lehetővé teszi a valós idejű kommunikációt. Az eszköz megalkotása a Wave Glider technológia továbbfejlesztése után vált lehetővé. A Wave Glider SV3 nevű robot képes napenergiával vagy a hullámok energiájának felhasználásával is működni.


Az adatközpontot számos szenzorral szerelték fel, így olyan adatokat gyűjthet össze, amelyek hasznosak lehetnek az olaj- és a gázipar, a parti őrség, illetve a fegyveres erők számára. Az információk gyűjtésével párhuzamosan azok kiértékelése is megtörténik, s mindehhez segítséget nyújt a műholdas kommunikáció. Emiatt a rendszer nagy sávszélességet igényel, ugyanakkor a fedélzeti egységek rendkívül keveset fogyasztanak.


A napelemek mellett a hullámok erejét is felhasználja áramtermelésre

Bill Vass, a vállalat vezérigazgatójának reményei szerint a Wave Glider SV3 az Amazon webes szolgáltatásának tengeri megfelelőjévé válhat. A rendszer dinamikusan konfigurálható, több ARM processzorral rendelkezik, emellett merevlemezekkel, vagy akár SSD-meghajtókkal is ellátható. Az architektúra előnye továbbá, hogy az alkalmazott szenzorok és más felszerelések mindig a megrendelő igényeihez igazíthatók. A Wave Glider SV3 teljes mértékben kompatibilis elődjével, a Wave Glider SV2-vel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások