Megint magyar warezelők miatt szívnak moziba járók

Megint magyar warezelők miatt szívnak moziba járók

2013. május 9. 22:20, Csütörtök
Újabb mozifilm kamerás verziója került fel először Magyarországon a netre, így újabb stúdió vonta meg a mozis világpremiereket a hazai közönségtől.

Mit mondasz?
Éljenek a kamerázó kalózok!
Utálom a kamerázó kalózokat!
Nem is olyan régen számolhattunk be arról, hogy a Másnaposok 2 (egyik) első warez kópiája Magyarországról származott, ezért a gyártó Warner Bros. úgy döntött, hogy új filmjeit nem a világpremierrel egy időben, hanem minimum egy héttel később fogja itthon vetíteni. Persze mindez csak némi példastatuálásra volt elég, hiszen addig sem kaptunk túl sok Warner-világpremiert, ráadásul a stúdió a legfontosabbnak tartott filmjeit itthon is a nemzetközi bemutatóval egy időben engedte mozikba.


A történelem úgy tűnik, hogy ismétli önmagát, csak ezúttal a Disney rágott be ránk, ugyanis a Vasember 3 (egyik) első kamerás warez kópiája Magyarországról származott. A stúdió ennek hatására ugyanazt a döntést hozta, mint a Warner, egy héttel eltolta következő tervezett premierjét. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy a Szörny Rt. második részét, a Szörny Egyetemet június 20-a helyett csak június 27-től nézhetjük meg a legtöbb magyar multiplexben. A Fórum Hungary tájékoztatása szerint hasonló eljárás fogja kísérni a többi Disney-premiert is.

Az "észrevétel" ezúttal is teljesen jogos volt. Annak ellenére, hogy a legtöbb kamerás kópia nem hazai forrásból származik, a Másnaposok 2. része után a Vasember 3-ból is a magyar mozikban felvett verzió terjedt el a neten, nem egy külföldi verzió ennek a képét használta alapul. Érdekesség, hogy minderre azért is volt lehetőség, mert a Warner a világ legtöbb országában ugyanakkor, az amerikai premier előtt 7-8 nappal mutatta be a képregény-filmet. Ez alól mindössze pár nagyobb ország volt kivétel, például az igazi warez nagyhatalomnak számító oroszok sem részesültek a világpremierből, náluk május másodikán került mozikba a film, melyet egyébként legkésőbb Lengyelországban láthatnak a nézők, mától.


A döntés a Disney filmjeit illeti, vagyis automatikusan vonatkozhat az összes Marvel Studios nevével fémjelzett alkotásra, így a téli Thor 2-re, a tavaszi Amerika kapitány 2-re, valamint a nyári Guardians of The Galaxy-ra - és persze a 2015-ös A bosszúállók 3-ra is. A stúdió következő premierje a Szörny Egyetem után egyébként A magányos lovas (Lone Ranger) lesz, mely ugyancsak világpremiert kapott volna eredetileg, de így feltehetően nem július negyedikén kerül a magyar mozikba. További idei Disney-filmek: Repcsik (Planes - eleve egy héttel a világpremier előtt kerül bemutatásra), The Delivery Man (nincs hír a magyar premierjéről), Thor: Sötét világ (Thor: The Dark World - a világpremier előtt egy héttel tervezték), The Fifth Estate (nincs hír a magyar premierjéről), Jégvarázs (Frozen - világpremiert kapott volna) és Saving Mr. Banks (nincs hír a magyar premierjéről).

Igazából a történtekkel kapcsolatban nem nagyon van min elmélkedni. Egyrészt a tiltás közvetlenül csak a közönséget sújtja, hiszen ha nem tőlünk, akkor máshonnan kerül fel egy gyors warez verzió a netre, illetve egy héttel később itthonról is megtörténhet a kamerázás. A másik oldalról viszont ismét bebizonyosodott, hogy a warez scene-en kvázi mindent megér a gyorsaság és az "elsőség".


Persze, ha már warez, akkor nem szabad csak a stúdióban és a kalózokban gondolkodni, hiszen mindenképpen érdekes a néző hozzáállása is. A Vasember 3-at több tízezren töltötték le kamerás képpel és gyenge hangminőséggel, s ennél feltehetően jóval többen nézték meg. Mindenkinek szíve-joga úgy nézni a filmeket, ahogy neki kényelmes, azon spórolni, amin akar. Viszont ennek fényében elég fura olvasni egyes fórumokon a magyar televíziók és a HD-minőségű sugárzás problémakörét és az azt kísérő felháborodást, hiszen úgy tűnik, hogy még a minőségre érzékenyebb netezők jó részének is bőven megfelel a gyenge minőség. Ki tudja, talán mert pár hetet vagy hónapot várni a kiváló minőségű, letölthető verzióra egyeseknek fizikai fájdalmat okoz.

Lábjegyzetként azért érdemes megjegyezni, hogy a Vasember 3 hatalmas siker itthon, két hét alatt 195 303-an látták a moziban (ők a többség), 288,6 millió forint bevételt hozott. Nemzetközileg a cikk megírásakor 768 millió dollár bevételnél tartott.

Listázás a fórumban