Kiberhadviselési gyakorlatra készül a kínai hadsereg

Kiberhadviselési gyakorlatra készül a kínai hadsereg

2013. május 30. 17:58, Csütörtök
Kiberhadviselésre kiképzett egységekkel, a különleges erőkkel, a szárazföldi csapatokat támogató légierővel és az elektronikai hadviselés egységeivel közös nagy hadgyakorlatra készül a kínai hadsereg a következő hónapban - írta az állami média híradása nyomán a hongkongi South China Morning Post.

Elemzők úgy vélik, hogy a maga nemében egyedülálló gyakorlat a hagyományos és az elektronikai hadviselés, a hadsereg erejét és a kifinomultságát lesz hivatott demonstrálni. Egyben üzenet lesz a világnak és a térségben Kínával vitában álló országoknak, elsősorban a Fülöp-szigeteknek és Japánnak. Az eseményekben szerepet kap nyolc katonai akadémia is, helyszíne pedig a szárazföldi Kína legnagyobb katonai gyakorlóterepén, a belső-mongóliai Csuriho bázison lesz. A kínai Népi Felszabadító Hadseregnek ez lesz az első olyan gyakorlata, amelybe a különböző harcoló erők mellett a digitális technológiát is bevonják és a modern hadviselés forgatókönyve szerint rendezik.

"A támadó hadműveletek nem azt jelentik, hogy a hadsereg megelőző csapásmérést gyakorol, hanem aktív védelmi stratégiát szimulál az országot érő támadás elhárítását feltételezve" - magyarázta Hszü Kuang-jü nyugalmazott tábornok, a pekingi fegyverzetellenőrzési és leszerelési szövetség vezető kutatója. "Kínának nincs szüksége amerikai katonai titkokra" - ez csütörtökön Keng Jan-seng, a kínai védelmi minisztérium szóvivője jelentette ki, "képtelennek" nevezve azokat a vádakat, amelyek szerint kínai hackerek hozzájuthattak több mint kéttucatnyi rendkívül fejlett amerikai haditechnikához.


Ezt a The Washington Post című lap a Pentagon tanácsadó testületének egy jelentésére, illetve annak eddig nem nyilvánosságra hozott részleteire hivatkozva közölte minapi cikkében. Az amerikai védelmi minisztérium később maga is elavultnak és nem helytállónak nevezte a lap által idézett dokumentum több megállapítását. A The Washington Post állításai egyszerre becsülik alá az amerikai védelmi minisztérium biztonsági- és a kínaiak hírszerző képességeit - fogalmazott Keng. Hozzátette: Kína "képes a nemzetbiztonságát szolgáló fegyverek megépítésére, amit repülőgép-hordozója, új harci gépei és szállító repülőgépe is egyértelműen bizonyítanak".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások