20 éves a PDF formátum

20 éves a PDF formátum

2013. június 10. 08:25, Hétfő
A Portable Document Format (PDF) közel két évtizede jelen van a számítástechnikában. A megalkotója szerint ez a világ legtöbbet használt adatformátuma.

"A papírmentes iroda álma sajnos még mindig nem valósult meg" - nyilatkozta Ulrich Isermeyer, az Adobe menedzsere. John Warnock, az Adobe alapítója 1990-ben indította el a projektet, amelynek az volt a célja, hogy egy olyan univerzális nyelvet alkosson, amely lehetővé teszi a dokumentumok csereberélését. A megoldással szemben az volt a fő követelés, hogy ugyanúgy kell kinéznie a küldő és a fogadó számítógépén, ugyanolyan betűmérettel és -stílussal kell megjelennie, függetlenül attól, hogy az adott konfigurációk milyen hardverekből épülnek fel és milyen operációs rendszer működik rajtuk.

Az Acrobat 1.0 1993. június 15-én jelent meg, de nem fogadta kitörő lelkesedés. A csomag részét képezte egy PDF-készítő eszköz, egy PDF-olvasó alkalmazás és egy konvertáló alkalmazás, amelynek a segítségével a nyomtatóiparban akkor fontosnak számító postscript anyagokat lehetett PDF-fájlokká átalakítani. Utóbbi kifejlesztésének és integrálásának oka az volt, hogy a PDF lehetővé tegye a dokumentumok és a könyvek kinyomtatását is. A PDF aranykorszaka akkor kezdődött el, amikor az Adobe 1994-ben úgy döntött, hogy a PDF-olvasót ingyenessé teszi, ezzel ugyanis a konszern megteremtette annak a feltételét, hogy az új formátum számítógépek és mobil eszközök millióin használható legyen. Az olvasóprogram 1995 óta létezik böngészőkiegészítőként is, így a PDF-fájlok az internet világában is rendkívül gyorsan elterjedtek.


A papírmentes irodák víziója ellenére a mindenhol ugyanúgy kinéző dokumentumok ma is fontosak

A Portable Document Format 2008 júliusa, míg a hosszú távú adatmegőrzést segítő PDF/A változat már 2005 szeptembere óta ISO szabvány. Mindez Isermeyer szerint azt jelenti, hogy a PDF már nem hozzájuk tartozik, hanem az ISO szervezetéhez. A szabvány átdolgozásában 500 különböző vállalat vesz részt. Előnyt jelent, hogy az Adobe mellett más cégek is kínálnak PDF-olvasó, -készítő és -konvertáló szoftvereket. Időközben megjelent az interaktív 3D-modellek beszúrását támogató PDF/E változat is. Isermeyer közölte, hogy az utóbbi dokumentumok akár 50 év múlva is olvashatók lesznek. Hangsúlyozta, hogy az új formátum gyakorlatilag kész van, de például a sebesség tekintetében még optimalizálhatják. Az Adobe Acrobat 12 várhatóan jövőre jelenik meg. A PDF formátumot felkészítették a jövő kihívásaira és kiválóan kiegészítik majd egymást a HTML5-tel.

A PDF legnagyobb hiányosságát a biztonsági hibák jelentik. "A PDF egy bonyolult bestia, egy sok funkcióval rendelkező formátum, s e funkciók mindegyikét támadási felületnek használhatják a bűnözők" - emelte ki Marc Rogers, a Defcon hackerkonferencia biztonsági főnöke és a Lookout kártevőkutatója. Az elmúlt 20 évben ezen a területen előrelépés történt, például a fájlok úgynevezett Sandboxban futtathatók, de fontos, hogy a felhasználók mindig az olvasóprogram legfrissebb verzióját telepítsék fel a számítógépükre és a biztonsági frissítéseket is installálják.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások