Tízmillió forint a Samsung 4K tévéje

Tízmillió forint a Samsung 4K tévéje

2013. június 11. 22:13, Kedd
Budapesten is bemutatta a Samsung eddigi legnagyobb felbontású tévéjét, ami közelsége ellenére is az elérhetetlen kategóriában van. Más kérdés, hogy úgyse lenne tartalom hozzá.

A cég valószínűleg eddigi legrövidebb sajtótájékoztatóját tartotta, nettó 8 perc alatt lezavarták az egészet. A Király utcai VAM Design Centerben állították ki a készüléket, ahol a dél-koreaiak által szponzorált Vincent Van Gogh álmai kiállítással kötötték össze a bemutatót. A 85 collos, azaz 216 centis képátlójú S9 UHD TV-n előre elkészített demóvideókat csodálhattunk meg, melyek a várható módon gyönyörűen néztek ki a 3840 x 2160 pixeles LED kijelzőn. (Egyéb tartalom nincs is rá, hiszen még a Távol-Keleten is csupán egy kisérleti csatorna sugároz ilyen felbontásban.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"A klasszikus és minimalista dizájn önmagáért beszél, ami nem megy a funkcionalitás rovására. A kijelző a keretben fel-le mozgatható és ez tartalmazza a hangrendszert is, de akár falra is szerelhető." - mondta Rózsa Márton, a barnaáru osztály vezetője. Több algoritmust is tartalmaz a gyenge minőségű adások felkonvertálására, illetve szoftveres zajcsökkentésre, mivel a kijelző egyébként az összes hibát felnagyítva mutatná meg.

A gyártó tévéinél nagy újítás volt tavaly a fejleszthetőség lehetővé tétele. Ezt az indokolja, hogy míg a tévéket az emberek sok évig használják, addig az elektronika fejlődése ennél sokkal rövidebb ciklusokat indokolna. Ezért találták ki a hátulján lévő "evolúciós dobozt", amit lecserélve mindig a legújabb chiphez és szoftverháttérhez juthatunk. Tehát a jövőben bármely irányba megy az UHD szabvány fejlődése, a mostani vásárlóknak nem kell aggódnia hogy elavult készüléke lesz. A százkilónál is nehezebb tévé hátulja egyébként teljesen sima, 4 HDMI bemenete van.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ezt követően tárlatvezetést tartottak a VAM Design Centerben, ahol a 2010-es Andy Warhol kiállításhoz hasonlóan most Van Gogh alkotásait mutatták be 3D tévék segítségével. A posztimpresszionista festészet legnagyobb alakjának több mint 200, digitálisan felújított alkotását tették közzé. Mivel a korábbi múzeumi alkalom nem volt túl meggyőző, tisztán reklámcélúnak tűnt, most is szkeptikusan álltam hozzá, de tévedtem, sikerült értelmesen felhaszálni a modern technikát. Mivel a festő több művénél előtte sok grafikát készített ezeket a tévéken egymás után vagy egymásra vetítve bemutatva tisztán látszott az alkotás folyamata. Az elmegyógyintézet labirintusszerűen végtelenített folyosói, a krumplievők vagy a napraforgós vázák egymásra vetítése másképp megcsodálhatatlan megoldások voltak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások