A hálózatba kapcsolt világ a jövő

A hálózatba kapcsolt világ a jövő

2013. június 24. 11:13, Hétfő
A Cisco víziója szerint pár év múlva már minden eszközünk a világhálóra lesz csatlakoztatva. A hálózati eszközgyártó erre számítva dolgozza ki üzleti terveit, stratégiáját.

A cég budapesti irodájában, saját videókonferencia megoldásukkal kapcsolták a kaliforniai San Joseban ülő kelet-európai alelnököt, Michael Gansert, és a trendet ismertető menedzsert, Joseph Bradleyt. A beszélgetésbe más európai irodák is bekapcsolódtak (szerb, román, bolgár, lengyel stb.) - mint a fotókon is látszik, a résztvevők folyamatosan láthatók a kijelzők alján. A vezetők elmondták, hogy elektronikus eszközeink 99 százaléka nincs a hálózatra kapcsolva, de ha ez megtörténik, radikális változást fog hozni az életünkben. Ennek nem csak az üzleti életre lesz nagy hatása, hanem közösségi kapcsolatainkra, mindennapi tevékenységünkre is.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Míg a '90-es években csak a számítógépek voltak a neten, és azokon keresztül kommunikáltak az emberek, addig az ezredforduló táján már az üzletek is megjelentek rajta, gondoljunk csak a pizzarendelésre, vagy hogy mennyire változtatták meg vásárlási szokásainkat az árösszehasolító oldalak. Az üzleti folyamatokra ugyanilyen költségcsökkentő hatással volt a hálózatba kötés, ráadásul pár éve kiszabadultunk a kábelek csapdájából, és már mobilon, vezeték nélküli kapcsolaton át is megvalósulhat az együttműködés. A mindenhonnan elérhető internet megváltoztatta az emberek közötti kapcsolatok természetét, az üzleti életben pedig lehetővé tette, hogy mindig hozzájuthassunk a szükséges információkhoz.

Michael Ganser röviden kitért a számítási felhőkre, és a bennük lévő rengeteg adat okos elemzésére, ami lehetővé teszi a vezetők számára, hogy friss információk alapján dönthessenek, illetve olyan, korábban ismeretlen üzleti alkalmazásokat tesz lehetővé, ami korábban valós idejű adatelemzés nélkül lehetetlen lett volna. Rengeteg példát soroltak fel, kezdve a távoli munkavégzéssel (orvosoktól kezdve rendszergazdákig), a flottakövetéssel (teherautóktól hajókig) azon át, hogy a gyárakban kisebb raktárkészlet szükséges és gyorsabban reagálhatnak a vásárlói igényekre, egészen a kormányzati biztonsági előnyökig, a betegek monitorozásáig és az online bankolás fejlesztéséig.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Persze ha minden és mindenki a hálón van le kell fektetni néhány alapszabályt. Ilyen például a gyártói standardok helyett a nyílt szabványokra való áttérés, vagy hogy ha az üzletmenet szempontjából kritikussá válik az addig opcionális kapcsolat akkor már más biztonsági szintnek kell megfelelnie. Ahhoz, hogy az előnyeit kihasználhassák a cégek be kell fektetniük az infrastruktúra kiépítésébe, aminek nyilván a Cisco nagyon örül, de pusztán új eszközök nem érnek semmit, ha nem tudják azokat integrálni a rendszerükbe és nem fejlesztenek ki gyakorlati megoldásokat. A társaság felmérése szerint leghatékonyabban a fejlett országok, közülük is Németország tudja majd pénzre váltani a trendet, míg Oroszország vagy Mexikó jóval kevésbé fog profitálni belőle. (Magyarországra vonatkozóan nem végeztek felmérést.)

Az egyre több eszköz hálózatra kapcsolódásával legjobban nem meglepő módon a telekommunikációs cégek járnak, utánuk következnek sorban a bankok, a szolgáltatási szféra és az egészségügy, utolsó helyeken pedig az energetika és a kereskedelem szerepel, ezek látják legkevésbé hasznát. Elhangzott, hogy az összes szektor együttesen a következő tíz évben 14,4 billió dollárt profitálhat elméletileg, ami ugyan elképesztően nagy szám, de ez az egész világra vonatkozik. Ez az összeg a javuló hatékonyságból, a csökkentett munkaórák számából, a folyamatok során képződő kevesebb hulladékból, a növekvő eladásokból és persze teljesen új termékekből származik majd.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Ahhoz, hogy kihasználható, és ne csak elméleti legyen ez a bővülés, minden szektornak meg kell csinálnia a maga házi feladatát. A kereskedelmi cégeknek például szorosabb kapcsolatba kell kerülniük vásárlóikkal, meg kell jósolniuk várható viselkedésüket, ki kell dolgozniuk mobil fizetési megoldásokat és erősíteniük kell a helymeghatározáson alapuló marketinget. Ugyanígy az energetikában nagyobb szerepet kell kapniuk a szenzorokból származó adatoknak és az előrejelző elemzéseknek, vagy a feldolgozóiparban a fizikai eszközök távoli nyomon követésének. Leszögezték, hogy a várható haszon nem feltétlenül függ a vállalat méretétől, sokkal inkább a stratégián, semmint az adott cég méretén vagy pénzügyi erején múlik.

A Cisco által megkérdezett 7500 üzleti és IT vezető csupán egyharmada mondta, hogy mindez növelni fogja a munkahelyek számát, 47 százalékuk inkább úgy vélekedett, hogy mivel mindehhez képzettebb emberek kellenek, a trend növelni fogja a béreket. Michael Ganser szerint a gyáriparban egyre több intelligens üzemmel találkozunk majd, amelyek automatizált rendszerekkel, robotokkal, valamint az energiafogyasztást, a szállítói láncot és a minőséget figyelő érzékelőkkel lesznek felszerelve.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások