Mégis az Apple chipszállítója marad a Samsung?

Mégis az Apple chipszállítója marad a Samsung?

2013. július 17. 16:02, Szerda
Új fordulat következhet be a két cég üzleti kapcsolatában: azok után, hogy az Apple a TSMC-re cserélte le a Samsungot, a kaliforniai társaság új szerződést kötött dél-koreai partnerével.

A The Korea Economic Daily információi szerint a Samsung rendszerchipeket fog készíteni az iOS-t futtató eszközökhöz. A FinFET technológiával, 14 nanométeres gyártási eljárással készülő első A9-es SoC szállítását 2015-től kezdi el a Samsung és ezeket a chipeket az esztendő második felében piacra kerülő iPhone készülékekbe építik majd be. Az új megállapodást július 14-én írták alá az Apple és a Samsung képviselői. A dokumentum szerint a szállítási időpont azért 2015, mert a 14 nanométeres gyártási eljárás addigra lesz kiforrott és sorozatgyártásra alkalmas. A másik ok, hogy 2015-ben jár le a TSMC-vel kötött együttműködési megállapodás.

A mostani hír azért meglepő, mert a két óriáscég kapcsolata az elmúlt években folyamatosan romlott és a Samsung helyét egyre inkább a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) vette át, amely 2014-től 20 nanométeres gyártási eljárással készítene chipeket az Apple számára. Ezek után nem volt meglepetés, hogy kiderült: jövőre véget érhet az Apple és a Samsung együttműködése az iPhone és az iPad készülékek esetében. A dél-koreai társaság már javában új partnereket keres, felmerült, hogy jövőbeli megrendelő lehet az Amazon, a Sony és az nVidia is. A mostani hír azonban mindezt megváltoztathatja. Az információt ugyanakkor eddig sem az Apple, sem a Samsung nem kommentálta.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások