A Raspberry Pi babérjaira tör az Intel

A Raspberry Pi babérjaira tör az Intel

2013. augusztus 4. 08:44, Vasárnap
A vállalat megirigyelte a brit fejlesztésű és gyártású miniatűr számítógép sikereit és úgy döntött, hogy piacra dobja a saját modelljét is, ami az Atom E640 típusú processzorra épül.

A Raspberry Pi-konkurens a Minnowboard nevet kapta. Az Atom E640 órajele 1 GHz, integrált Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 600 GPU-val rendelkezik és ehhez társul az egy gigabájt DDR2-es RAM. Az UEFI 2.3 mellett az összképet az analóg audiokimenet, a Micro SD-bővítőhely, a SATA 2-csatlakozó, az USB- és a gigabites LAN-port teszik teljessé. Az alaplap mérete 10 x 10 cm. Az operációs rendszer az Angström Linux.


A Minnowboard.org nevű oldalt a CircuitCo és az Intel Open Source Technology Center közösen indította el, ez lehet a későbbi gyűjtőhelye és kiindulópontja a Minnowboard-közösségnek. A nyilvánosságra hozott információk alapján augusztusban elérhetővé teszik a teljes dokumentációt, a különböző szoftvereket és a Google Group fórumokhoz kapcsolódó linkeket. A tervek között szerepel egy testvérportál, a minnowlures.com létrehozása és elindítása.


Az Intel azt tervezi, hogy bővítőmodulokat, például egy WLAN-modult, ad majd ki a Minnowboardhoz. A fejlesztőktől nem csak plusz szoftverek, hanem hardverek megalkotását is várják. Scott Garman, az Intel Open Source Technology Center beágyazott Linux-rendszerekkel foglalkozó szakértője elmondta, hogy az új termék jó I/O-teljesítménnyel rendelkezik, ezért különösen fájlszervernek vagy hálózati rendszernek ideális. A CircuitCo Electronics kínálatában elérthető Minnowboard ugyanakkor a Raspberry Pi ellen egy szempontból mindenképpen hátrányból indul, a bevezető ára ugyanis 199 dollár.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások