Nem bízhatunk tovább az e-mailekben?

Nem bízhatunk tovább az e-mailekben?

2013. augusztus 12. 17:03, Hétfő
Phil Zimmermann, a Silent Circle nevű cég alapítója úgy véli, hogy már lezárult egy korszak a számítástechnikában, ugyanis az e-mailezésben nem lehet megbízni.

Az elmúlt napokban két olyan titkosított email szolgáltató is kénytelen volt leállítani működését, amely az átfogó megfigyelést folytató amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) útjában állt. A Lavabit a napokban állt le, ezt a titkosított email szolgáltatót használta a Prism elektronikus megfigyelési rendszerről részleteket kiszivárogtató Edward Snowden is. A Lavabithez hasonló sorsra jutott egy másik titkosított kommunikációs szolgáltató, a Silent Circle levelezési szolgáltatása is, a Silent Mail. A Silent Mailt azért zárták be, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya ne gyakorolhasson nyomást a platformra az adatok kiadása miatt. A vállalat - előzetes figyelmeztetés nélkül - törölte összes ügyfele e-mailjeit.

A Forbes magazinnak adott interjújában Phil Zimmermann kifejtette, hogy az e-mail azért nem biztonságos, mert szabvány protokollokon alapul és megtudható, hogy ki küldte az adott üzenetet kinek, mikor és mi a tárgy. Amennyiben az elektronikus levél nincs titkosítva, akkor még a tartalma is hozzáférhető. Ő éppen ezért használ egyre ritkábban e-maileket. Ugyan az olyan titkosítási módszerek, mint a PGP, megoldást jelenthetnek a felhasználóknak, de ezek használata nehézkes és nem mindig kifizetődő. Szerinte az e-mailek sosem fognak eltűnni a kommunikációból, de a biztonságosabb üzenetekhez vannak jobb alternatívák. Zimmermann végül leszögezte: cégük a szervereit Svájcban fogja elhelyezni, mert ennek az országnak nincs adatcsere-megállapodása az Amerikai Egyesült Államokkal.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások