A Google-t támadta, az Apple-t félti az Oracle vezetője

A Google-t támadta, az Apple-t félti az Oracle vezetője

2013. augusztus 14. 19:10, Szerda
Larry Ellison, az Oracle első embere szoros barátságban volt az Apple társalapítójával, és a menedzser szerint Steve Jobs halála után a társaság jövője meglehetősen sivár lehet. Korábban már volt egy hasonló időszak.

Larry Ellison a CBS This Morning című műsorában adott interjút. Amerika harmadik leggazdagabb embere szerint a Google engedély nélkül használta az Oracle szellemi termékét. "Mi nem versenyzünk a Google-val, nem csinálunk olyat, ami érintené az üzletüket. Úgy véljük, hogy elvették a termékünket, és ez rossz dolog. Azt gondolom, hogy amit tettek az abszolút gonosz dolog" - mondta. "Amikor valaki ír egy programot egy Androidos telefonra akkor Oracle Java eszközöket használ mindenre. És csak a legvégén nyomja meg a gombot, hogy átkonvertálja az Android formátumára" - fejtette ki.

Elmondta a véleményét arról is, hogy Steve Jobs nélkül szerinte milyen jövő várhat a kaliforniai óriáscégre. "Briliáns volt. Ő volt az Edisonunk, a Picassónk. Hihetetlen feltaláló volt. Nagyon sok tehetséges ember van a vállalatnál, de Steve pótolhatatlan" - jelentette ki az Oracle vezetője. Charlie Rose riporter azt kérdezte tőle, hogy Steve nélkül mi lesz az Apple sorsa? Az üzletember a következőket válaszolta: "Ezt már tudjuk. Erre a kísérletre már sor került. Ezt már megpróbálták." Ellison ezzel arra utalt, hogy 1985-ben a felügyelőtanácsban lévő vitákat követően Jobs egyszer már elhagyta az Apple-t, majd amikor 1998-ban visszatért a csődtől mentette meg a számítógépgyártót.


A menedzser hozzátette: azt már megélték, hogy milyen volt az Apple, amikor ott volt Steve Jobs is, majd látható volt az is, hogy mire ment a társaság Jobs nélkül. Ezután megint érzékelhető volt, hogy milyen lett az Apple a karizmatikus vezető visszatérése után. Nos, most kiderül, mire megy nélküle a vállalat. Ellison szoros barátságban volt a 2011. október 6-én elhunyt szakemberrel, aki az Apple társalapítója, majd meghatározó vezetője volt. Nem csupán az Oracle első embere kíváncsi egyébként arra, hogy Tim Cookkal mennyire lesz sikeres a vállalat, ugyanis a felügyelőtanács is aggódik az óriáscég innovációs tempója miatt és érdeklődve figyeli, hogy mik lesznek a közeljövőben az új termékek. A testület 100 százalékban Tim Cook mögött áll, de aggódik az Apple jövője miatt.

A Foxconn és a Quanta illetékesei egyaránt úgy vélték, hogy az Apple Steve Jobs után már nem lesz annyira innovatív, mint korábban. Majd tavaly szeptemberben Dan Lyons, a Newsweek magazin szerkesztője írta azt, hogy a társaság unalmas lett. "Mit várhatunk egy olyan vállalattól, amelyek önmagáról azt állítja, hogy a világ leginnovatívabb cége, miközben az iPhone 5 kezelőfelülete gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint az első iPhone esetében 2007-ben?" - rótta meg a konszernt. A részvényesek már áprilisban is aggódtak, sokan attól tartottak, hogy az Apple egyszerű hardvergyártóvá válik. Steve Jobs idejében az Apple mindig egyedi termékeket készített, az üzletember halála után azonban valami megtört, megváltozott. Az Apple az elmúlt hónapokban egyre inkább úgy viselkedik, mint egy hagyományos hardvergyártó. A társaság viszont új utakat keres magának és Tim Cook július végén azt nyilatkozta, hogy fontosabb a jó termék a nyereségnél.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások