Kifigurázzák a legabszurdabb műtermi fotókat

Kifigurázzák a legabszurdabb műtermi fotókat

2013. szeptember 27. 05:06, Péntek
Rengeteg fotós él abból, hogy az újságoknak, weboldalaknak előre beállított témákban készít képeket. Ezek közül rengeteg az annyira művi, hogy az már röhejes.

A hetilapok, magazinok tele vannak illusztrációnak szánt képekkel, legyen az egy őszi erdő vagy egy ebédelő család. Ezeket a kiadók alig néhány dollárért veszik meg erre szakosodott ügynökségektől, melyek többsége boldogan fogadja bárki képeit. Tehát ilyen, un. stock fotókat bárki csinálhat, de a legnagyobb cégek oldalaira csak a komoly minőségi követelményeknek megfelelő, profi fotók kerülhetnek fel. Ezek közül is a legtekintélyesebb a Getty, melynek adatbázisa 80 millió fotót tartalmaz, ezekből válogathatnak a képszerkesztők, grafikusok, marketingesek. Azonban hiába az erős, a technikai részletekre és a képen lévők jogainak birtoklására figyelő ellenőrzés, rengeteg vicces jelenetre bukkanhatunk. Ezeket gyüjti egy honlap, a Gettycritics.com, mely a nyilvánvaló szerzői jogsértés ellenére valahogy mégis működhet - vagy van a cégnek önkritikája, vagy pedig a jogi osztályuk még nem végzett a betiltásukat szorgalmazó keresettel.


Az anyuka vidáman gereblyéz a hatalmas parkban

A nyár eleje óta működő honlap mostanra már szép gyüjteményt mutathat fel az abszurdtól a röhejesig terjedő fotókból, és miután egy közösségi oldal, a Reddit is felkapta, gyorsan milliós nézettséget ért el. Az ironikus weblap két szakmabeli, Andrew MacPhee és Bart Batchelor szellemi terméke, mindketten rengeteg stockfotót néznek át napi szinten marketinganyagok készítéséhez. Az ezernyi anyag átpörgetése közben időnként megakadnak a munkában, és csak döbbenten tudnak nézni mindezt hogy gondolta az adott fotó készítője. Ilyen például, amikor egy reggeliző család ábrázolása közben az apuka egy kislánynak kávét tölt, vagy amikor egy kirándulás közben az anyuka egy hatalmas közparkban gereblyézi a lehullott leveleket. Ezek nem mindig egyértelműek, soknál közülük csak a kommentárjuk elolvasása után döbbenük rá mi a furcsa a képen.


Itt sok minden van a kávét ivó kislánytól az adoptált testvéren át a sajttányéron lévő szedőig


Az asztal sarkában nyomorgó család meg sem várja, míg leteszik az ételt

Úgy vélték, ezeket másoknak is látniuk kell, de az elsősorban barátaiknak készült blogra gyorsan felfigyeltek mások is. Újabban már a videókból is poént csinálnak; az ügynökségek néhány másodperces mozgóképeket is közzétesznek, de ezek véleményük szerint okkal teljesen csendesek. Ezekből az irrealitásuk szemléltetésére néhányat kiegészítettek a saját, egyébként odaillő hanghatásaikkal, mint például egy vacsorázó családnál csámcsogással, és gyorsan százezer feletti nézettséget értek el. A készítők fontosnak tartották leszögezni, hogy nem a Getty ellen dolgoznak, hiszen munkájukhoz napi szinten használják termékeiket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások