Kevésbé emlékezünk a lefotózott dolgokra

Kevésbé emlékezünk a lefotózott dolgokra

2013. december 11. 19:37, Szerda
Általában akkor szoktunk fotózni, amikor életünk egy fontos eseményét akarjuk megörökíteni, de a fotózás maga rontja azt a képességünket, hogy emlékezzünk a pillanatra.

A gyerekünk szülinapján vagy egy régóta várt családi eseményen azért fotózunk, mert emlékezni akarunk élményeinkre, de egy kutatás szerint a túl sok fényképezés pont ellenkező hatással jár, azaz akadályozza az emlék berögzülését. Tehát ahelyett, hogy segítene a megőrzésben pont hogy lemaradunk az orrunk előtt lévő eseményről. A kutatás során egy csapat tanulót vezettek körbe egy múzeumban, és azt kérték tőlük, hogy bizonyos alkotásokra próbáljanak emlékezni, akár azok lefotózásával is. Másnap tesztelték a megmaradó emlékeket, és ezek alapján a műtárgyakat alaposan megnézők jobban fel tudták idézni a dolgokat, mint azok, akik lefotózták azokat. Utóbbiaknak problémájuk volt a lefotózott dolgok részleteinek visszaadásával is.


A kutatást végző Fairfield University munkatársa, Dr. Linda Henkel kiemelte, hogy ha az emberek az emlékezésben a technológiára támaszkodnak az egyben negatív hatással jár az élmények saját megtapasztalására is. Korábbi kutatások szintén megállapították, hogy a régi képek megnézése segít az emlékek felidézésében, de csak akkor, ha azok jól berögzültek. "Az emlékezéshez a fotók özöne helyett interakcióba kell azokkal lépnünk." - mondta. Az eredmények nem különböznek egy korábbi, a Hardvard által végzett kutatástól, melyben azt állapították meg, hogy az emberek az internetet használják saját memóriájuk helyett. A tanulmány szerint olyannyira függünk már az okostelefonoktól és a notebookoktól, hogy azonnal hozzájuk fordulunk, ha nem emlékszünk valamire.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások