Satya Nadella a Microsoft új vezér­igazgatója

Satya Nadella a Microsoft új vezér­igazgatója

2014. február 5. 08:03, Szerda
Amint arra számítani lehetett, a Microsoft cloud- és vállalati részlegének vezetőjét nevezték ki új vezérigazgatóvá.

Satya Nadella 1992 óta dolgozik az amerikai cégnél és legutóbb alelnök volt, ebben a pozícióban felügyelte a cloud- és a vállalati csoport munkáját. A részleg rendkívül sikeres volt, hiszen 20 milliárd dolláros éves bevételt könyvelhetett el. Nadella a Microsoft harmadik vezérigazgatója. A kinevezéssel együtt számos további kérdés dőlt el: Steve Ballmer igazgatóként dolgozik tovább, míg az igazgatótanács elnöke John Thompson, a Symantec korábbi első embere lesz. Bill Gates új feladatot kap, alapítóként és technológiai tanácsadóként számítanak a munkájára és az eddiginél több időt foglalkozik majd a cég ügyeivel. A fő feladata az lesz, hogy Nadellát a technológiai és a termékirányelvek kialakításában segítse.

Az új vezérigazgató első e-mailjében azt írta, hogy hihetetlen megtiszteltetés számára ezt a nagyszerű céget vezetni és egyúttal szolgálni. A Microsoft korábban nagy sikereket ért el, de éhes az újabb sikerekre. Az IT-ágazat nem tiszteli a hagyományokat, csak az innovációt. Magával kapcsolatban azt mondta, hogy több könyvet vásárolt, mint amennyit el tudott olvasni és több online tanfolyamra jelentkezett, mint ahányat végül el tudott végezni. A családja, a kíváncsiság és a tudásszomj éltetik.


Kiemelte: a világot a szoftverek viszik előre és a számítástechnika a következő tíz évben még inkább a mindennapok részévé, s egyúttal környezeti intelligenciává fog válni. A szoftverek és az új hardverformák közös kifejlesztése sok általunk megélt dolgot összeköt majd és digitalizálni fog. Mindezt az összekötött eszközök állandóan növekvő hálózata, a felhőtechnológia hihetetlen számítási teljesítménye, a Big Datából származó ismeretek és a gépi tanulásból származó intelligencia teszik majd lehetővé.

A Microsoft hozzájárulhat ehhez a folyamathoz, de ehhez újra fel kell találnia magát és hinnie kell a lehetetlenben. Akkor érhetik el a legjobb eredményeket, ha az alkalmazottak nem csupán a munkájukra koncentrálnak, hanem arra is, hogy mások életén javítsanak. A világot sok vállalat akarja megváltoztatni, de csak kevés elég kitartó és rendelkezik az ehhez szükséges tehetséggel, illetve erőforrásokkal. Szerinte a Microsoftnál mind a három dologból van bőséggel és ennél jobb alaphelyzetet kívánni sem tudna magának vezérigazgatóként.

Néhány nappal ezelőtt Kara Swisher, a Re/Code alapítója arról írt, hogy a Microsoft munkatársainak és az elemzők többsége egyértelműen Nadellát tartotta a legesélyesebb jelöltnek a posztra. Az egyik fő indok az volt, hogy csak egy belső ember tud jól vezetni egy olyan hatalmas vállalatot, mint a Microsoft, rendelkezik a szükséges technikai tapasztalattal és a három megmaradt jelöltből a legkevésbé vitatott személyiségnek számít.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások