1000 dollár nyereség után 50 cent adót fizet az Apple

1000 dollár nyereség után 50 cent adót fizet az Apple

2014. március 10. 12:54, Hétfő
Sajtóértesülés alapján a kaliforniai társaság az elmúlt tíz évben összesen 8,9 milliárd ausztrál dollár adózatlan nyereséget mentett ki Ausztráliából Írországba.

Az információkat a Fairfax Media ausztrál médiacég szerezte meg az Apple Sales International ír vállalat könyvelési dokumentumaiból. Tavaly az amerikai konszern Ausztráliában a saját adatai szerint 88,5 millió ausztrál dolláros adózatlan nyereségre tett szert, előtte azonban a vállalat becslései alapján kétmilliárd ausztrál dollárt utalt át Szingapúrból Írországba. Az Apple még 2009-ben kötött titkos adómegállapodást az európai uniós tagországgal.

Az elmúlt öt esztendőben az Apple Sales International több mint 100 milliárd dolláros profitról számolt be. A The Australian Financial Review cikke szerint az Apple minden 1000 dollár nyereség után csupán kevesebb, mint 50 cent adót fizetett. Nick Xenophon független ausztrál szenátor felszólította a helyi kormányt, hogy intézkedjen. "Amennyiben adófizetésről van szó, akkor úgy tűnik, hogy ez az alma velejéig romlott. Amennyiben ez igaz, akkor ez botrány" - jelentette ki a politikus.

2012 novemberében vált ismertté, hogy alig fizet adót a külföldi bevételei után az Apple. A vállalat az USA-n kívül szerzett 36,8 milliárd dolláros nyeresége után mindössze 1,9 százalék adót fizetett. Tavaly októberre kiderült, hogy az Amerikai Egyesült Államok Tőzsdefelügyelete (SEC) vizsgálata szerint a társaság nem sértette meg a jelenleg hatályos amerikai adózási jogszabályokat, ennek ellenére a cég ellen adócsalás miatt nyomozást rendeltek el Olaszországban. A gyakorlat miatt korábban támadták az Amazont és a Google-t is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások