Alapjaiban változtatja meg a fotózást a 4K videófelvétel

Alapjaiban változtatja meg a fotózást a 4K videófelvétel

2014. április 1. 08:29, Kedd
Ugyan a fényképezőgépek eltűnésére senki nem számít, de a piacot uraló japán gyártók egyre inkább a videófunkciókra összpontosítanak.

Bármilyen furcsán hangozzon is, az idei év a digitális fényképezőgépeknél a nagyfelbontású videózásról fog szólni. Az okostelefon gyártók már a februári Mobil Világkongresszuson is 4K felvételre képes eszközökkel promózták telefonjaik tudását - képes erre például a Sony Xperia Z2, a Samsung Galaxy S5 vagy az LG G Pro 2 -, de ez valószínűleg még inkább igaz lesz a fényképezőgép-gyártókra. A technológia idén tömegesen fog a profiknak szánt termékekből a fogyasztói szegmensbe leszivárogni, amit a GoPro Hero3 akciókamera és a Panasonic DMC-GH4 megjelenése is mutat.

A 4K videó az újságírók álma, hiszen gyakorlatilag másodpercenként kéttucat 8 megapixeles állóképről van szó, amiből akár videós összeállítást tudnak készíteni a lapok, vagy akár illusztrációkat is lehet belőle rakni a cikkek mellé. Itt érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy ugyan már a legolcsóbb fényképezőgépek is legalább 16 megapixeles felbontásra képesek, de a tévés megjelenítés számára elég 2 megapixel, a nyomtatott újságok többsége pedig megelégszik 6 megapixeles fotókkal. Tehát ugyan a magazinok címlapjára nem, de egy átlagos beszámoló színesítésére bőven jók a 4K videófolyamból lopott 8 megapixeles állóképek.


A két technika, a fotózás és a videózás egyesülése előbb-utóbb törvényszerűen be fog következni, ami kihat rengeteg szakmára - beleértve a divatipart, a filmipart, a marketinget stb. - és persze a benne dolgozó emberek karrierjére. A trendet a Canon és a Nikon vezetői is látják, a cégek következő generációs felsőkategóriás termékeiben kiemelt figyelmet fog kapni a videófunkció. Az objektívek zoomját - a manuális nagyítás lehetőségének meghagyása mellett - csendesebbre kell csinálni, és rugalmasabban használható optikákra van szükség.

Érdekes módon a videózás az amerikaiak és az európaiak számára sokkal fontosabb, mint Ázsiában, ahol a fotók megosztásának vágya elnyomja ezt a trendet. Mivel az okostelefonokban lévő egyre jobb kameramodulok is szorongatják a gyártókat, a fényképezőgépek is kénytelenek hasonlítani a telefonokra. A Wi-Fi csatlakozás már szinte alapkövetelmény, megjelentek az egyedi alkalmazások és elkerülhetetlen az egész mobil ökoszisztémába való integrálódás, azaz a táblagépekkel, nyomtatókkal, illetve a felhővel való összekötési lehetőség.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások