A felhő­technológia évszázados esélyt jelent Európának

A felhő­technológia évszázados esélyt jelent Európának

2014. április 17. 12:02, Csütörtök
Az európai szoftveripar képviselői optimisták abban a tekintetben, hogy a felhőszolgáltatások piacán sikerül megtörni az amerikai egyeduralmat.

Harmadik alkalommal rendezték meg az Európai Cloud Computing Konferenciát. A rendezvényen a szoftver- és az IT-piac, illetve az Európai Bizottság különböző munkacsoportjaink képviselői vettek részt. A konferencia fő témája a felhőtechnológia jövője volt. Achim Klabunde, az Európai Adatvédelmi Hivatal (EDPS) munkatársa elmondta, hogy a közeljövőben az IT-szolgáltatásokhoz kapcsolódó szinte minden termék és platform egyre inkább a felhőtechnológián fog alapulni, amire az Európai Uniónak is reagálnia kell, meg kell hoznia a megfelelő szabályokat és előírásokat. Többek között biztosítanák, hogy a jelenleg a piacot meghatározó amerikai társaságok Európa számára is elérhetővé teszik a szolgáltatásaikat és készek betartani a szigorúbb európai adatvédelmi előírásokat. Ezzel párhuzamosan a helyi IT- és szoftvercégek is profitálhatnak a változásokból.


Helmut Fallmann, a Fabasoft osztrák Cloud-platform alapítója szerint a felhőtechnológia évszázados esélyt jelent a kontinens számára, amely visszanyerheti azt az önállóságát és úttörő szerepét, ami a Siemens, a Bull, az Olivetti és Nokia idején jellemezte. "Az adatok jelentik korunk aranyát. Biztosítani kell, hogy az európai vállalatok minden globális politikai helyzetben hozzáférhessenek az adataikhoz és azok védettek legyenek az engedély nélküli hozzáférésekkel szemben. Európának kell meghatároznia a játékszabályokat, azért, hogy a helyi és az amerikai szolgáltatók közötti verseny végre tisztességes legyen. Pont az adatvédelem területén nem engedhető meg, hogy az amerikai társaságok ne tartsák be a helyi szabályokat. Az európai uniós adatvédelmi irányelv jó lépés a helyes irányba, még akkor is, ha a megvalósítása túl sokáig tart" - tette hozzá a szakember.

A Fabasoft alapítója szerint az adatok kapcsán is létre kell hozni egy schengeni övezetet. Politikai, de jogi szempontból is fontos, hogy hol tárolják az információkat. Ugyan el lehetne osztani az adatokat az európai számítógép-központok között, de az információknak nem szabadna elhagyniuk az EU területét. Egyes platformok - például a Salesforce - már megértették, hogy mennyire fontos az adatok helye Európában és helyi számítógép-központokba fektetnek be a kontinensen.

Balogh Rita, a BSA európai, közel-keleti és afrikai szoftverpolitikáért felelős vezetője közölte, hogy nem szabad egy elszigetelt területet létrehozni. Az amerikai konszernek befektetnek Európában és ezzel értékes módon hozzájárulnak a kontinens gazdasági fellendüléséhez, ezért szerinte teljesen kontraproduktív, hogy a vitában megkülönböztetnek európai és nem európai vállalkozásokat. Sokkal inkább megvalósítható az értékteremtés, ha az információk megosztása és az együttműködés kerül előtérbe.


Balogh Rita

Egyes résztvevők szintén óva intettek attól, hogy túl szigorú szabályozás legyen, mert az lefékezheti az innovációs erőt és ezáltal az európai cégek hátrányba kerülhetnek a világ más régióihoz képest. Más szakemberek úgy vélték, hogy szükség van új szabványokra. Korábban például a GSM elfogadása növelte az innovációs képességet, s többek között megalapozta a Nokia és más vállalatok üzleti sikereit.

Ken Ducatel, az Európai Bizottság Cloud Computing munkacsoportjának vezetője leszögezte, hogy a tervezett szabályozásokkal semmiképpen sem akarják akadályozni az innovációt. Európának kiváló esélye van a felhőplatformok területén arra, hogy gazdaságilag sikeres legyen. Amennyiben ezt sikerül megvalósítani és felépíteni a helyi megoldásokkal kapcsolatos bizalmat, akkor Európán kívül mások is használni fogják ezeket a szolgáltatásokat. Klabunde szerint viszont az is fontos, hogy a technológia fejlődése nem lehet kifogás akkor, ha a polgárok alapvető jogairól van szó. A jövőben a jogi helyzet tisztázása mellett erősebben kell koncentrálni a műszaki megvalósításra is. Ezeknek a megoldásoknak nem csak átláthatóknak, de egyúttal biztonságosnak is kell lenniük.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások