Engedélyhez kell kötni a programozást?

Engedélyhez kell kötni a programozást?

2014. június 16. 23:14, Hétfő
Az USA 30 államában csak a külön szakmai vizsgát elvégző, engedéllyel rendelkező szoftvermérnökök dolgozhatnak közszolgáltatásokon.

Programok szabályozzák gyakorlatilag minden cselekedetünket: az autókban processzorok hada segíti A-ból B-be jutásunkat, a bankokban rettenetesen nagy adatbázisok és bonyolult algoritmusok tárolják és teszik visszakereshetővé pénzügyi tranzakcióinkat. Ennek ellenére az iparág máig képtelen olyan termékeket előállítani, amelyek megfelelnének minden elvárásnak. 1996-ban például egy négy műholdat cipelő Ariane űrrakéta negyven másodperccel indítás után robbant fel. Mint később a vizsgálatok kiderítették, az ok néhány rossz kódsor volt, a 16 bites integer nem tudta fogadni a 64 bites lebegőpontos számokat. Ez az aprócska bug a horizontális gyorsulás érzékelőjén keresztül láncreakciót indított el, ami a gyorsítórakéták hibás működését okozva a megsemmisüléshez vezetett.

Egy tavalyi felmérés szerint a szoftverprojektek alig 39 százaléka fejeződött be időben és a megadott költségkereten belül, és majdnem minden ötödikből egy hibás volt. Világszerte ezek a problémák összességében 3 billió dollárba kerülnek. "A programok fejlettségi szintje az autók 1930-as évekbeli állapotának felel meg" - nyilatkozta Dennis Frailey, az Elektromos és Elektronikus Mérnökök Intézetének tagja a Vice magazinnak. "Általánosságban véve nem a kiváló termékek készítése a cél, hanem a nyomás a gyors befejezés irányába hat."

De hogyan lehetne olyan irányba fejlődni, hogy a nagy szoftverprojektek ne egy rulettkerék valamely mezőjére feltett több millió dolláros tétekhez hasonlítsanak? Frailey javaslata szerint a programozóknak ugyanúgy engedélyt kellene szerezniük, ahogy például az orvosoknak vagy az ügyvédeknek, mielőtt saját praxist nyithatnának.

Az Amerikai Egyesült Államokban az oktatástól az orvosokig terjedő szakterületeken bizottságok adják ki a működési engedélyeket. Tavaly 30 államban a szoftvermérnök is felkerült erre a listára, azaz ezekben csak a helyi vizsgák elvégzése után lehet projekteken dolgozni. A tanúsítás megkövetelése azt jelenti, hogy ezek az államok felismerték a programozók felelősségét, így a közszolgáltatásokat - mint az elektromos hálózat és a csatornázás - monitorozó és vezérlő szoftvereket író embereknek ugyanúgy teljesíteniük kell bizonyos szabványokat, mint azon mérnököknek, akik megtervezik ezeket a rendszereket.

Egy 2009-es felmérés szerint az engedélyhez kötött rendszert a szoftvermérnökök kétharmada támogatta. A vizsgát kifejlesztő bizottság elnöke, Phillip Laplante szerint meg kell bizonyosodni arról, hogy például egy erőművet vezérlő szoftver írója valóban ért a szakmájához, és nem szabad kockadobásra feltenni a biztonságunkat. Várakozása szerint a következő évtizedben biztosan, de valószínűleg még hamarabb mind az 50 államban engedélyhez fogják kötni a szoftvermérnökök működését. A vizsgán kiemelt szerepet kap a kiberbiztonság és a magánélet kérdése.

Ellenzők szerint csupán néhány esetben történt emberélet veszélyeztetése, de tény, hogy történt ilyen. Ilyen volt például egy orvosi radiológiai terápiás eszköznél elkövetett hiba, aminek eredményeképpen az hat esetben a megadottnál százszor erősebb dózist sugárzott be egy rákos páciensnek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások