Az Amazon adózását vizsgálja az EU

Az Amazon adózását vizsgálja az EU

2014. július 9. 11:14, Szerda
A társaság adózásával kapcsolatban az Európai Bizottság Luxemburgtól kért be iratokat.

A testület június közepén indított eljárást a Starbucks, a Fiat Finance, a Trade és az Apple ellen. A bizottság azt tanulmányozza majd, hogy az írországi, a holland és a luxemburgi adóhivatalok döntései mennyire járultak hozzá a társaságok kedvező adózási gyakorlatához, illetve mekkora kedvezményt biztosítottak a számukra. A The Financial Times most arról számolt be, hogy a testület górcső alá veszi az Amazon adózási gyakorlatát is.

Az Európai Unió egyik szóvivője kijelentette: megvizsgálják, hogy az Amazon milyen megállapodást kötött Luxemburggal. A Bloomberg szerint az Európai Bizottság a Microsoft és a McDonald's vezetőivel kötött egyezségekről is megkérdezte a nagyhercegség versenyhivatalának képviselőit. Ez az első lépés, ami megelőz egy teljes körű vizsgálatot.

2013-ban az Amazon európai bevétele 13,6 milliárd dollárt tett ki. A konszern szellemi tulajdon használata miatt 2,1 milliárd dollárt utalt át egy 2004-ben alapított helyi leányvállalatának, aminek neve Amazon Europe Holding Technologies. (Luxemburgban a szellemi tulajdonjogokkal bevételt szerző vállalkozásokra csupán hat százalékos nyereségadó vonatkozik.) Amennyiben az Európai Bizottság bizonyítékokat talál arra vonatkozóan, hogy illegális állami segítségnyújtás történt, akkor arra kötelezheti az érintett cégeket, hogy megfizessék a korábban megtakarított összegeket. Az Amazon a luxemburgi leányvállalatai segítségével több mint kétmilliárd dolláros európai és amerikai adófizetést takarított meg, mindezt legális adózási kiskapuk igénybevételével érte el a cég.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban