Megtalálhatták Amelia Earhart elveszett repülőgépét 

Megtalálhatták Amelia Earhart elveszett repülőgépét 

2014. november 6. 14:23, Csütörtök
A harmincas években világkörüli útra indult pilótanő gépét egy kisebb roncsdarab azonosíthatja be.

A nonprofit társaságként működő International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) a napokban hivatalos közleményben jelentette be, hogy nagy valószínűséggel megtalálták az 1937-ben világkörüli útján eltűnt Amelia Earhart repülőgépének egy kisebb darabját. A kritikusok szerint ezt egyelőre nem tudják meggyőző módon igazolni, így a vita nem zárult le, ez pedig további expedíciók elindítását teszi szükségessé.

Amelia Earhart a repülés egyik úttörőjeként vonult be a történelemkönyvekbe, ő volt az első női pilóta, aki egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt, 1937-ben pedig navigátorával együtt világkörüli útra indult. Itt tűnt el örökre, nagy valószínűséggel a Csendes-óceánba zuhanva, bár egyesek szerint ehelyett sikerült leszállniuk az apró Nikomuaroro atollon, itt lelve később halálukat. Érdekes módon a mostani felfedezés még 1991-ből ered, a TIGHAR ugyanis akkor talált rá egy kisebb fémlemezre, amelynek szegecselése eltért az Earhart által is használt Lockheed Electra repülőgépétől (ezt egy mai napig egészben megmaradt példány is igazolja), így valószínűnek tűnt, hogy az előkerült rész valóban a pilótanő gépén volt.

Ezt annak alapján állítják, hogy a szóban forgó „tapaszt” akkoriban gyakran használták kisebb-nagyobb sérülések helyrepofozására, márpedig Earhart Electra gépén is sor került egy ilyen javításra, még Miami városában, egy nem éppen zökkenőmentes landolást követően. Az azonnali halált tagadók szerint a pilótanőnek sikerült leszállnia az atollon, innen több rádióüzenetet is megpróbált elküldeni, ám néhány nappal később elhunyt, amikor az óceán elsodorta a sérült repülőgépet és ő maga minden élelem és eszköz nélkül maradt. Az apró szigetecskén korábban egyébként előkerült egy korsó, valamint szeplőkrém (Earhart állítólag szégyellte szeplőit), ez a TIGHAR szerint szintén saját elméletüket igazolja.

A kritikusok ehelyett azt emelik ki, hogy továbbra sincs meggyőző bizonyíték a pilótanő sorsát illetően, mások pedig megemlítik, hogy a szervezet ellen korábban pert is indítottak, mivel annak kezdeményezői szerint már 2010-ben megtalálták a gépet, csak elhallgatták azt. A soron következő expedíció 2015 júniusában esedékes, itt a szervezet illetékesei szerint további bizonyítékokra vadásznak majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások