Már börtönöket is lehet értékelni

Már börtönöket is lehet értékelni

2014. november 29. 15:58, Szombat
A szállodák és az éttermek után újabb intézmények minősíthetők. Sokan elfelejtik, hogy a bíró nem verést vagy nemi erőszakot szab ki, hanem szabadságvesztést.

A Yelp segítségével és két New York-i programozónak köszönhetően immár a tengerentúli büntetés-végrehajtási intézmények minősége is osztályozhatóvá vált. Sam Lavigne és Fletcher Bach úgy gondolták: ideje, hogy az amerikai börtönök vezetői is megtudják, hogy miként vélekednek a szolgáltatásokról a rabok, s ezért elkészítettek egy faxprogramot. A rendszer egyelőre 12 börtönben működik és ha a Yelpre egy osztályzat érkezik, akkor az automatikus faxszolgáltatás megosztja a véleményt az adott büntetés-végrehajtási intézmény vezetőivel.

"Fogalmunk sem volt arról, hogy a Yelp platformján börtönök is vannak. Ha már mi sem tudtunk róluk, akkor az intézmények végképp aligha tudhatnak erről. A koncepciónk az, hogy szembesítsük őket a rabok érzéseivel és véleményével. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy a kis ötletünkkel elérünk-e némi változást vagy sem. Az amerikai börtönrendszernek olyan sok és súlyos problémája van, hogy az emberek tényleg elkezdtek Yelp-értékeléseket írni. Minden olyan intézkedés fontos, amely ezekkel az állapotokkal foglalkozik. Már csak ezért is hasznos volt az akciónk" - jelentette ki Sam Lavigne.


A beérkezett bejegyzések között volt például, hogy a Willacy Detention Center rabjait rendszeresen egy sötét sarokban összeverik vagy megerőszakolják az őrök. A fax mellett azért is döntött a két programozó, mert egyrészt a régi technika még nagyon is hatékony, másrészt míg egy e-mail könnyen kitörölhető, addig egy faxüzenetet nem könnyű figyelmen kívül hagyni. Ezeket a készülékeket Lavigne szerint nem lehet csak úgy félretolni, ráadásul a papírspam is érdekes jelenség.

A programozók eredeti ötlete a Black Faxes-elvre épült, ami a mai DDoS-támadások elődje volt. Régen az elkövetők fekete oldalakat faxoltak át a cégeknek, amelyek faxkészülékeiből egy idő után kifogyott a tinta. Lavigne és Bach első lépésként kikerestek minden olyan börtönt, aminek Yelp-oldala és faxberendezése volt, majd elküldtek egy Yelp-kritikát. Időközben már minden börtön automatikusan megkapja az új Yelp-bejegyzéseket faxon. Eddig azonban egyetlen helyről sem kaptak választ, de azt meg tudták állapítani, hogy az üzeneteket mindenhol megkapták.

Érdekesség, hogy Németországban, Ausztriában és Svájcban is létezik már hasonló oldal, a Knast.net, ahol bárki megfogalmazhatja a kritikáját az egyes büntetés-végrehajtási intézményekkel szemben. Így kiderül, hol rossz az ellátás, mekkora a túlzsúfoltság és mennyire erőszakosak az őrök.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban