Nagy-Britannia bevezeti a Google-adót

Nagy-Britannia bevezeti a Google-adót

2014. december 6. 11:32, Szombat
George Osborne brit pénzügyminiszter bejelentette, hogy új adót vezetnek be, amely a multinacionális konszerneket fogja sújtani.

A politikus közölte, hogy az új adó minden olyan társaságra vonatkozik, amely kihasználja az adózási kiskapukat, így többek között érintett lesz az Apple és az Amazon is. Az úgynevezett Google-adó kulcsa 25 százalékos lesz. A The Wall Street Journal tudósítása szerint a cél az eddig adózatlan nyereségek megadóztatása. Osborne megemlítette az úgynevezett "dupla ír holland szendviccsel" (Double Irish with a Dutch Sandwich) becenevű rendszer használatát.

A miniszter által a brit parlamentnek eljuttatott jelentés úgy fogalmaz, hogy jelenleg néhány nagy multinacionális cég külföldre juttatja el a nyereségét, azért, hogy ne kelljen adót fizetnie Nagy-Britanniában. Amennyiben egy vállalat nagyon aktív a szigetországban, de el tudja kerülni a társasági adó megfizetését, akkor az állam fenntartja magának a jogot, hogy ezeket a pénzeket 25 százalékos kulccsal megadóztassa. A Google-adót várhatóan 2015 áprilisában vezetik be és a politikus azzal számol, hogy a következő öt évben egymilliárd font plusz adóbevétel folyhat be az intézkedésnek köszönhetően.

Egyelőre tisztázatlan, hogy pontosan mely tevékenységekre vonatkozik majd az új adókulcs, emellett azt sem lehet tudni, hogy az intézkedés milyen hatással lesz a Google vagy éppen a Facebook tevékenységére. A brit pénzügyminiszter már szeptemberben jelezte, hogy minden olyan - elsősorban technikai - vállalkozás ellen fel fog lépni, amelyek a komplex struktúrák segítségével minimálisra csökkentik a nagy-britanniai adófizetéseiket.

Korábban Írország is elfogadott egy új törvényt, amely megszünteti a cégek számára a fent említett rendszer használatának lehetőségét, ezzel párhuzamosan azonban lehetővé teszi, hogy a társaságoknak ne kelljen adózniuk a szabadalmakból, a licencekből és más szerzői jogi bevételekből származó jövedelem után. A Google megadóztatásának ötlete 2010-ben Franciaországban, idén pedig Izraelben és Spanyolországban merült fel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások