Megjelent a drónos börtöncsempészet

Megjelent a drónos börtöncsempészet

2015. január 19. 11:25, Hétfő
A segítők immár drónokat is használnak arra, hogy bejuttassanak bizonyos dolgokat a raboknak.

Az osblebshauseni fiatalkorúak börtönében a két legkeresettebb árucikknek a drogok és a mobiltelefonok számítanak. A rabok segítői gyakran sikerrel járnak, de csak most először próbálkoztak drónokkal. A Weser-Kurier értesülései alapján jócskán meglepődtek a helyi fegyőrök, amikor még tavaly december 4-én este egy műanyag tárgyra figyeltek fel azon az udvaron, ahol a rabok tölthetik el a szabadidejüket. Mikor a tárgyat közelebbről megvizsgálták, rájöttek, hogy az egy lezuhant drón. A robotrepülőgép teste alatt egy golyót találtak, amely 10 gramm marihuánát tartalmazott.

A büntetés-végrehajtási intézet vezetői értesítették a rendőrséget, amely azonosította a drónt. A pontos jelölése DJI Phantom 1, az interneten 400 euróért lehet megrendelni. A termékleírásban az szerepel, hogy akár kevésbé gyakorlott felhasználók is biztonságosan és precízen vezérelhetik a Phantomot. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy ki vezette a játékszert. A rendőrség úgy döntött, hogy az eset után közvetlenül nem tájékoztatja a sajtót. A hírt csupán most erősítette meg a Werder-Kuriernak a brémai szenátus igazságügyi részlege.


Jörg Lockfeldt szóvivő közölte, hogy az oslebshauseni börtön már felkészült az új biztonsági kockázatra és szigorúbban ellenőrzik a jövőben a sétáló elítélteket. Emellett új munkatársak figyelik a büntetés-végrehajtási intézet körüli légteret. Technikai ellenlépésekre is gondoltak: GPS-zavarókat szerelnének fel, mert azok megzavarják a drónok irányítását. Lockfeldt megerősítette, hogy még nem zárták le az ügyben a nyomozást és ez volt az első eset drónos csempészési eset Brémában. Korábban a segítők a falakon át próbáltak bedobni drogot és mobiltelefont tartalmazó csomagokat.

Az Amerikai Egyesült Államokban már több hasonló eset volt. Dél-Karolinában az egyik helyi szigorított börtön közelében egy drón hajtott végre kényszerleszállást. A lefolytatott vizsgálat során megállapították, hogy a robotrepülőgép marihuánát, mobiltelefonokat és dohányt szállított volna a börtönben raboskodóknak. Korábban két hasonló esetre is sor került.

Listázás a fórumban